WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

NOWOŚĆ
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
Hiszpania

       Hiszpania pozostaje krajem o największej powierzchni upraw winorośli na świecie. Winnice rosną tam na obszarze blisko 1,2 mln ha, co bynajmniej nie gwarantuje temu krajowi pierwszeństwa pod względem produkcji szlachetnego trunku. 33 mln hektolitrów rocznie sprawia, że na winiarskim podium Hiszpania staje dopiero jako trzeci zwycięzca (po Francji i Włoszech). Wszystko przez gorący klimat z małą ilością deszczu i morzem słońca. Efektem jest susza oznaczająca niskie zbiory i konieczność nawadniana większości winnic położonych w najbardziej suchej, centralnej części kraju. Ma to jednak swoje dobre strony, bo jak wiadomo, niskie zbiory są często równoznaczne z wysoką koncentracją soku w owocu, a co za tym idzie bardziej treściwym i charakternym winem.

W tym przywiązanym do tradycji rejonie Europy, prócz międzynarodowych szczepów, uprawia się wiele lokalnych odmian sprawiających, iż wina zachowują tam swój niepowtarzalny charakter.

Wśród czerwonych odmian dominują:
  - Garnacha (doskonale znosi suszę i łatwo osiąga duży poziom alkoholu, dzięki czemu używa się go często jako domieszkę do mniej zdecydowanych win),
  - Monastrell (odpowiednik francuskiego Mourvedre dający jasne, słodkie wina),
  - Carinena (daje bardzo ciemne, wiejskie i krzepkie trunki),
  - Tempranillo, podstawa najlepszego hiszpańskiego czerwonego wina Rioja.

Z białych szczepów uprawia się głównie:
  - Airen (najbardziej rozpowszechniona odmiana wykorzystywana m.in. do produkcji brandy),
  - Macabeo (uprawiana w północnej części kraju i Katalonii, podstawa najlepszego musującego wina Cava),
  - Palomino (stosowana do produkcji sherry) oraz
  - Verdejo (daje zdecydowane wina o dobrej budowie i mocnym charakterze).

Warto zwrócić uwagę na praktyczne opisy stosowane na etykietach czerwonych win będące czytelną wskazówką dla klientów.

Joven oznacza wino, które jest gotowe do sprzedaży już w następnym roku po zbiorach. Trunek młody, który nie był przechowywany w beczkach.

Crianza oznacza, że wino leżakowało dwa lata. Powinno być starzone w beczce przez pół roku, a w przypadku win z Rioja i Navarry co najmniej 12 miesięcy

Reserva – w tym przypadku dojrzewanie wina trwa co najmniej trzy lata, w tym rok w dębowych beczkach. Produkowane jest z różnych gatunków win, które nabierają charakteru w drewnie.

Gran Reserva – najwyższa jakość wynikająca z dojrzewania win z najlepszych roczników. Leżakują w beczkach przez dwa lata, a kolejne trzy spędzają w butelkach.
 
Najważniejsze regiony uprawy winorośli w Hiszpanii:
 
Rioja – to wizytówka, okręt flagowy hiszpańskiego winiarstwa. Nie byłoby wielkości tego regionu, gdyby nie plaga filoksery, która pod koniec XIX w. spustoszyła winnice francuskiego Bordeaux. Uznani producenci u swoich południowych sąsiadów zaczęli szukać terenów pod uprawę winorośli. Idealne warunki znaleźli w północno-zachodniej części Hiszpanii, w regionie Rioja nad rzeką Ebro. Francuskie doświadczenie w połączeniu z hiszpańską pasją dały efekt w postaci znakomitych win, a w 1991 r. to właśnie Rioja, jako pierwszy region w kraju, zyskał apelację DOC (denominacion de origen calificada). Do jakości przywiązuje się tam tak wielką wagę, że przepisy nakazują butelkowanie win na miejscu. Nie wolno eksportować go w kadziach, ani butelkować poza Hiszpanią, bo takie rozwiązanie nie dawałoby możliwości pełnej kontroli nad trunkiem przeznaczonym do sprzedaży. Winnice rozciągają się na powierzchni 47 tys. ha. Klimat jest zróżnicowany – od typowo morskiego z dużą ilością opadów do śródziemnomorskiego z deficytem deszczu. W uprawach dominują szczepy Tempranillo, Garnacha, Mazuelo i Graciano (czerwone) oraz Macabeo, Garnacha Blanca i Malvasia Riojana (białe).

Navarra – region graniczący od zachodu z Rioją, na północy wsparty o Pireneje. To królestwo różowego wina tłoczonego z winogron odmiany Garnacha stanowiącego ponad 40 proc. upraw tej prowincji. Dziś coraz większe znaczenie zaczynają tam zyskiwać także zdecydowane w smaku wina czerwone oparte głównie na szczepach Tempranillo, Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Te dwie ostatnie odmiany sprawiają, że kupażowane wina z Nawarry mają bardziej typowy, międzynarodowy charakter.

Aragonia – niewielki region w północno-wschodniej części kraju. Najbardziej dynamicznie rozwija się podregion Samontano, który postawił na międzynarodowe szczepy pozwalające wytwarzać wina przeznaczane na eksport. Winnice obsadzono więc przede wszystkim krzewami Cabernet Sauvignon, Merlot i Pinot Noir, a wśród białych zdecydowanie przeważa Chardonnay. Efektem jest przyjemny w piciu, dobrze rozpoznawalny międzynarodowy styl, w którym nie sposób doszukać się niepowtarzalnego lokalnego charakteru Aragonii.

Katalonia – to jedna z najbogatszych i najlepiej rozwiniętych prowincji Hiszpanii (stolicą regionu jest Barcelona). To także potęga winiarska z takimi gigantami jak musująca Cava i wybitne czerwone Priorat. To pierwsze powstaje głównie w Penedes i podobnie jak szampan, jest fermentowane w butelkach. Na wapiennej glebie dojrzewają trzy podstawowe szczepy składające się na to wino: Macabeo nadający trunkowi mocny aromat, Xarello, które dzięki dużej zawartości kwasów zapewnia mu strukturę oraz Parellada nadający winu miękkość i elegancki styl. Drugą sławą Katalonii jest okręg Priorat z charakterystyczną łupkową glebą odbijającą promienie słoneczne w kierunku dojrzewających na krzewach kiści winogron. Typowe czerwone wino Priorat w 100 procentach składa się z odmiany Garnacha. Przeznaczenie trunku do sprzedaży poprzedza dwuletnie starzenie go w beczkach z amerykańskiego dębu. Ostatnio coraz większe znaczenie w produkcji tych win zajmuje również szczep Carinena. Gorący klimat sprawia, że wina wytwarzane w tym regionie nierzadko osiągają imponującą zawartość alkoholu na poziomie 15 proc.

Galicja – ze względu na chłodny wilgotny klimat , położona w północno-zachodniej części kraju Galicja znana jest przede wszystkim z rześkich i świeżych białych win. W oparciu o szczep Albarino najbardziej znaczący podregion Rias Baixas jest dziś uznawany za dostawcę  najlepszych białych win w Hiszpanii. Winorośl uprawiana jest na obszarze 2 tys. ha. Z obawy przed deszczem wielu producentów wyznacza wcześniejsze terminy winobrania, gdy w owocach nie ma jeszcze wystarczającego poziomu cukru. Gwarantuje to winu niezwykłą świeżość i trwałość.

Kastylia-La Mancha – największy region uprawy winorośli w Hiszpanii (ponad 150 tys. ha winnic, czyli tyle, ile uprawia się np. na Węgrzech!). Dawniej stanowił ogromny magazyn prostych win o dużej zawartości alkoholu. Dziś powstają tam coraz bardziej ambitne trunki  zyskujące uznanie nie tylko w kraju, ale i za granicą. Uprawia się tutaj przede wszystkim białą odmianę Airen, z której produkuje się destylat do winiaku Brandy de Jerez oraz czerwone Tempranillo dające owocowe, mocno skoncentrowane wina. Pozostałe liczące się odmiany to: Cencibel, Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot i Garnacha (czerwone) oraz Chardonnay i Sauvignon Blanc (białe). Na uwagę zasługuje region Valdepanas położony w dolinie osłoniętej od wiatru znad Morza Śródziemnego i Atlantyku. Suchy klimat i niski poziom opadów nie stanowią problemu dzięki glebie z dużą zawartością wapienia zatrzymującego wodę. Najlepsze wina są tłoczone w 100 procentach ze szczepu Cencibel (tak nazywany jest tutaj Tempranillo).

Walencja – Przez ponad sto lat region leżący w południowo-wschodniej Hiszpanii dostarczał tanich, pozbawionych ambicji win o dużej zawartości alkoholu, które były przydatne w tworzeniu mieszanek lepszych i gorszych trunków. Podstawę stanowi szczep Bobal o niezdecydowanym, słabym aromacie, ale potężnej dawce barwników nadających winu bardzo ciemną suknię.

Murcja – region o bardzo suchym, niemal pustynnym klimacie i piaszczystą glebą. W uprawie dominuje szczep Monastrell zajmujący ponad 80 proc. nasadzeń w winnicach. Ze względu na ekstremalne temperatury winobranie rozpoczyna się znacznie wcześniej niż w pozostałych częściach kraju. Gdyby owoce przetrzymano na krzakach zbyt długo, to osiągnęłyby zbyt duży poziom cukru. Efektem byłby potężny poziom alkoholu tłumiący smak wina. Stąd wcześniejsze zbiory pozwalające zapobiec takim niespodziankom.

Andaluzja – najbardziej na południe wysunięty region Hiszpanii znany przede wszystkim z produkcji wzmacnianego wina sherry budowanego w oparciu o białe odmiany – Palomino (ponad 90 proc.) oraz Moscatel i Pedro Ximenez. Nazwa wywodzi się od miejsca, w którym produkuje się ten trunek, czyli miasta Jerez de la Frontera. W różnych językach wymawiano ją jako xeres, a rozmiłowani w tym winie Anglicy zmiękczyli to określenie i do dziś funkcjonuje ono jako sherry.

Extremadura – region w zachodniej części kraju, tuż przy granicy z Portugalią. Długo niedoceniany ze względu na fakt, iż większość producentów koncentrowała się na dostarczaniu do hurtowni zwykłych win stołowych o niewyszukanym smaku. Niedawno sytuacja zaczęła się zmieniać i wielu winiarzy postawiło na jakość starając się udowodnić tezę, iż rozległy obszar o dość kapryśnym, kontynentalnym klimacie jest w stanie wydać na świat naprawdę interesujące wina. W winnicach dominują białe szczepy (m.in. Cayetana Blanca i Pardina), choć coraz mocniej swoją obecność zaznaczają także czerwone odmiany. Prócz niezawodnego Syrah z powodzeniem uprawia się także niekwestionowaną hiszpańską sławę, czyli Tempranillo oraz Garnachę.

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Wiktora i Małgorzaty
 
Jutro
Łukasza i Juliana
 
Pojutrze
Piotra i Ziemowita
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).

RODO - Ochrona danych osobowych