WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

MAGAZYN WINO
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
Włochy

       Ponad 900 tys. ha winnic i prawie 55 mln hektolitrów rocznej produkcji wina daje Włochom niekwestionowaną pozycję winnego lidera na świecie, który ustępuje jedynie największemu gigantowi tej branży, czyli Francji. Zwolennikom poszukiwań nowych smaków gwarantuje  jednak znacznie więcej wrażeń niż jakikolwiek inny kraj. Powodem jest ogromne zróżnicowanie klimatu, w którym dojrzewają winogrona – od rześkiego chłodu alpejskich dolin i żyznej zielonej północy poczynając, a na skwarze południa kończąc. Tutaj znajdują się liczne italskie wyspy – nieobliczalna Sycylia i najbliższa afrykańskiemu wybrzeżu Pantelleria.
 
       Aż do lat 60. XX wieku Włochy uważane były za producenta milionów hektolitrów ciężkich, rustykalnych win, które nie były w stanie dorównać poziomem trunkom z najbardziej uznanych francuskich regionów. Jedną z przyczyn były archaiczne metody produkcji, których przywiązani do tradycji Włosi nie zamierzali zmieniać. Czerwony moszcz zbyt długo fermentował na skórkach, więc do wina przedostawał się nadmiar gorzkich garbników, które nie przeszkadzały tubylcom, ale stanowiły barierę nie do przejścia dla większości europejskich klientów. Jeszcze gorzej rzecz się miała z białymi winami. W odróżnieniu od pozostałych części świata, w Italii nadal stosowano przetrzymywanie moszczu ze skórkami winogron, choć na całym świecie trzymano się podstawowej zasady nakazującej fermentowanie soku bez żadnych domieszek. Skutki były opłakane dla renomy białych włoskich win, które – zamiast świeżości i owocowych aromatów – epatowały nadmiernie ciężkim bukietem, mocną domieszką tanin i zbyt dużym poziomem alkoholu. Konkurencja na winiarskim rynku wymusiła jednak stosowanie bardziej cywilizowanych metod produkcji. Na efekty nie trzeba było długo czekać, bo dziś Włochy uznawane są za kraj, w którym produkuje się jedne z najlepszych i najciekawszych win świata.
 
    Prócz międzynarodowych szczepów winogron, w winnicach uprawia się niezliczone ilości lokalnych odmian nadających winu niepowtarzalnego charakteru.

Wśród czerwonych największe znaczenie mają:

Sangiovese (w wolnym tłumaczeniu „krew Jowisza”, podstawa wina Chianti, uprawiana na obszarze 180 tys. ha, grona zawierają niewielkie ilości pigmentu, więc barwa wina często bywa jasna. Najlepsze cechy ujawnia w winie Brunello di Montalcino gwarantując mu długowieczność i pełnię smaku),
Nebiollo (wymagająca odmiana dojrzewająca jesienią, gdy mgły – po włosku nebbia – snują się w winnicach. Ma charakterystyczny aromat fiołków i smoły. Bez niej nie byłoby potężnych win Barolo i Barbaresco),
Primitivo (uznawany za biologicznego przodka kalifornijskiego Zinfandela. Wbrew swojej nazwie daje dobrze zrównoważone, pełne owocu wina),
Barbera (daje trunki o ciemnej, wręcz gęstej purpurowej sukni. Duża kwasowość sprawia, że wina doskonale znoszą upływ czasu i dodają świeżości winom produkowanym w najbardziej upalnych regionach Italii),
Montepulciano (odporna odmiana uprawiana głównie w środkowych i południowych Włoszech. Produkowane z niej wina są świeże i bardzo owocowe),
Lambrusco wykorzystywane do wytwarzania słynnego musującego wina o tej samej nazwie sprzedawanego w zakręcanych butelkach. Trunek jest lekki, zawiera znikomy procent alkoholu (zwykle 7,5 proc.), doskonale orzeźwia. W bukiecie dominuje aromat fiołków.
 
Wśród białych odmian na uwagę zasługują:

Cortese (m.in. podstawa piemonckiego Gavi słynącego ze świeżości i delikatnej kwasowości),
Garganega (świeże, wytrawne wina, głównie popularne, trzymające jakość Soave),
Moscato Bianco (podstawa większości win musujących i likierów. Ma przyjemny, charakterystyczny aromat muszkatu),
Malvasia Bianca (uniwersalna odmiana, z której z powodzeniem tłoczy się zarówno naturalnie słodkie, jak i wytrawne wina z charakterem),
Pinot Grigio (jedna z najlepszych białych odmian Italii uprawiana głównie na północy kraju),
Trebbiano (nazywana także Ugni Blanc, ma neutralny smak, więc doskonale nadaje się jako domieszka do win cierpiących na zbyt niski poziom kwasów. Uprawiana na ogromnym obszarze blisko 150 tys. ha).
 
Najważniejsze obszary uprawy winorośli we Włoszech:
 
Piemont – jeden z najważniejszych regionów produkcji szlachetnych włoskich win. To górzysty teren w północno-zachodniej części kraju ze stolicą w Turynie. Ojczyzna szczepu Nebiollo, z którego tłoczy się m.in. słynne Barolo i Barbaresco. 60 tys. ha winnic osłanianych przez Alpy i Apenin Liguryjski. Dwie trzecie produkowanych tutaj trunków stanowią wina czerwone. Prócz dwóch wymienionych wyżej sław liczą się także Dolcetto i lekko musujące, różowe Brochette d’Acqui. Marketingowym hitem Piemontu są także słynne Asti Spumante, perliste, musujące wina o winogronowym smaku, naturalnej słodyczy i niskim poziomie alkoholu.
 
Lombardia – najbogatszy region Italii (stolicą jest przemysłowa potęga tego kraju – Mediolan). Winnice zajmują obszar 30 tys. ha. Ze względu na klimat zdominowany przez Alpy uprawiane tutaj szczepy mają stosunkowo wysoki poziom kwasowości i nadają się doskonale do produkcji win musujących. Wśród czerwonych szczepów dominują Nebiollo (podstawa win Valtellina) i Pinot Nero. Popularne są też musujące Franciacorta wytwarzane klasyczną metodą głównie z odmian Chardonnay, Pinot Bianco lub Pinot Nero.
 
Trydent-Górna Adyga – najdalej na północ wysunięty region upraw winorośli we Włoszech, tuż przy granicy z Austrią (Górna Adyga stanowi południowy fragment Tyrolu). Około 14  tys. ha winnic. Duże różnice temperatur pomiędzy dniem i nocą sprawiają, że tutejsze wina mają orzeźwiający smak i zawierają sporo kwasów. Wśród czerwonych odmian dominują Schiava (jasnoczerwone wino o aromacie wędzonego boczku) oraz międzynarodowe Merlot i Cabernet Sauvignon. Białe odmiany to głównie bardzo aromatyczny Traminer, Sauvignon Blanc, Chardonnay i Muller-Thurgau (ta pogardzana w winniczym świecie mało ambitna odmiana daje tutaj jedne z najciekawszych win).
 
Friuli – Wenecja Julijska – region graniczący ze Słowenią z 20 tys. ha winnic położonych na łagodnych wzniesieniach północno-wschodniej części Włoch. Powstają tam m.in. interesujące, czyste białe Tocai Fruliano, wina w nowoczesnym stylu. Udany jest także Merlot, przede wszystkim z apelacji Grave, gdzie stanowi jedną trzecią produkcji.
 
Veneto – ponad 80 tys. ha winnic, największy włoski region klasy DOC. Ojczyzna szczepów Corvina, Rondilella i Molinara, z których powstają dwa najbardziej znane „weneckie” wina – Valpolicella i Bardolino. To pierwsze charakteryzuje się zwykle świeżym wiśniowym aromatem, z delikatną migdałową goryczką pozostającą na języku. Tutaj powstają także słodkie Recioto (przypominające Porto wino tłoczone z suszonych winogron) i wytrawne, lekko gorzkie Amarone. Popularne jest również wino Bardolino, nieco cierpkie z czereśniowym posmakiem i gorzkawym, migdałowym finiszem. W regionie Veneto powstaje także Soave – jedno z najbardziej znanych białych win Italii. Wino tłoczone przede wszystkim z odmiany Garganega z niewielką domieszką Trebbiano i Chardonnay ma świeży aromat kwiatów uzupełniony migdałami.
 
Toskania – jeden z najpotężniejszych winiarskich regionów Włoch z takimi sławami jak Chianti, Brunello di Montalcino i Vin Santo. Pierwsze długo uznawane było za cienkusza podawanego na stół w charakterystycznych pękatych butelkach oplecionych słomą. Przełom nastąpił w 1984 r., kiedy to uzyskało kategorię DOC, wyznacznik najwyższej jakości określającej pochodzenie winogron, sposób ich przetwarzania i dopuszczalną wielkość zbiorów.  Dziś wino ma szlachetny wiśniowy posmak złamany aromatem ziół i tytoniu. Podstawę stanowi odmiana Sangiovese uzupełniona o Cabernet Sauvignon, Merlot oraz białe odmiany – Trebbiano lub Malvasia. Sławę zagwarantowało Toskanii także wino Brunello di Montalcino starzone w beczkach przez pięć lat oraz legendarne białe Vin Santo, potężnie skoncentrowane słodkie wino tłoczone z suszonych winogron i dojrzewające w beczkach przez trzy lata. Podaje się je z twardymi, migdałowymi ciasteczkami Cantucci, które macza się w winie.
 
Umbria – region produkcji białych win, w tym słynnego Orvieto bazujące przede wszystkim na odmianach Malvasia i Trebbiano nazywanej tutaj Procanico.
 
Apulia – to 120 tys. ha winnic na obcasie włoskiego buta (południowy wschód Italii). Niegdyś zalewała kraj tanimi winami, ale po wejściu Włoch do Unii Europejskiej tutejsi winiarze zostali zmuszeni do postawienia na jakość. Doszli do tego poprzez unowocześnienie procesu winifikacji i radykalne zmniejszenie wielkości produkcji. Pochodzą stąd wina Castel Del Monte (białe, różowe i czerwone), oraz szereg coraz bardziej interesujących trunków opartych na szczepach Primitivo, Sangiovese i Aglianico (pozostałość po Grekach, którym Italia zawdzięcza pierwsze winnice).
 
Sycylia – to największy we Włoszech rejon uprawy winorośli z areałem winnic przekraczającym 130 tys. ha. Niegdyś niezawodna dostarczycielka prostych stołowych win o zdecydowanym, wiejskim charakterze i pełnej, ciemnej barwie. Największą sławą Sycylii jest Marsala, deserowe wino wzmocnione dodatkiem spirytusu gronowego. Gęsty, słodki trunek ma delikatny posmak drewna z aromatem karmelu na finiszu. Z Sycylii pochodzą też różowe Cerasuolo di Vittoria, ciemne i zawiesiste Nerello Mascalese produkowane u stóp Etny i lekko ziołowe wina Regaleali. Na uwagę zasługuje też położona u wybrzeży Tunezji wyspa Pantelleria. Produkuje się tam jedno z najstarszych win na świecie – słodkie Moscato Di Pantelleria, którego sposób wytwarzania nie zmienił się od 3000 lat.
 
Sardynia -  rocznie powstaje tutaj prawie milion hektolitrów wina. Są mocne - 13,5 proc. zawiera popularne Cannonau tłoczone z winogron o tej samej nazwie, zaś aż 18 proc. ma Anghelu Ruju przypominające Porto.

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

NOWOŚĆ
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Ildefonsa i Rajmunda
 
Jutro
Felicji i Tymoteusza
 
Pojutrze
Pawła i Miłosza
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).