WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

NOWOŚĆ
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
USA

        Kojarzona z tłustymi hamburgerami, coca-colą i cienkim piwem popijanym beztrosko w barze przy drodze szybkiego ruchu Ameryka to coraz bardziej liczący się w świecie producent wina. Dziś setki tysięcy hektarów winnic uprawia się w 48 z 50 stanów USA (wyjątek, z oczywistych względów, stanowią Alaska i Północna Dakota). Tymczasem początki nie były łatwe. Krzewy winorośli przywieźli z sobą na nowy kontynent hiszpańscy konkwistadorzy, którzy nie mogli obejść się bez wina. Tradycyjnie już, w dążeniu do przyjemności spożywania boskiego trunku, wspierali ich mnisi, którzy w swoich klasztorach zakładali winnice tłumacząc te działania potrzebą tłoczenia wina na potrzeby liturgiczne. Nader często kończyło się to klęską, bo szlachetne odmiany vitis vinifera łatwo ulegały chorobom przenoszonym przez owady. Jakby tego było mało, na początku XX wieku Amerykę ogarnęło szaleństwo prohibicji. Do studzienek ściekowych wylewano miliony litrów miejscowego wina, a dramat nie ominął też najlepszych francuskich, włoskich, czy hiszpańskich butelek składowanych w piwnicach renomowanych hoteli, czy restauracji. Na szczęście bezmyślne niszczenie wykwintnych trunków minęło, a po odkryciu tzw. francuskiego paradoksu potwierdzającego tezę o dobroczynnym wpływie wina na organizm, Amerykanie rozsmakowali się w winie i skutecznie zarazili nim cały świat. Trudno się dziwić, bo rozległy kontynent posiada wprost idealne warunki do uprawy winorośli.
 

         Dziś wśród uprawianych tam odmian dominują sprawdzone już europejskie szczepy – czerwone Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir i Grenache oraz białe giganty takie jak Chardonnay, Sauvignon i Chenin Blanc. Na uwagę zasługuje z pewnością odmiana Zinfandel uważana za najbardziej znaczący czerwony szczep uprawiany przede wszystkim w Kalifornii, gdzie zajmuje łączny obszar ponad 20 tys. ha. Najważniejszym jego walorem jest z pewnością niezwykła wprost zdolność do adaptacji oraz niewiarygodna plastyczność. Z Zinfandela można więc wytłoczyć zarówno imponujące różowe wino (nazywane White Zinfandel) , jak i zdecydowany w smaku wytrawny trunek, a nawet słodkie, wzmacniane wino przypominające porto. W samej Kalifornii nie brak winiarzy, którzy przekonują, że czerwony szczep będący prawdopodobnie odpowiednikiem włoskiego Primitivo, daje najbardziej skoncentrowane i szlachetne wina na kontynencie. W bukiecie typowego Zinfandela wyczuwa się charakterystyczny posmak jeżyn, dojrzałych wiśni lub malin, który w miarę upływu czasu może nabrać szlachetnych, czekoladowo-przyprawowych nut.
 
Główne regiony uprawy winorośli w USA:
 
Kalifornia – największy i zarazem najbardziej znaczący region uprawy winorośli w Ameryce Północnej. Dostarcza dziś ponad 90 proc. całkowitej produkcji win w USA (łączna powierzchnia upraw przekracza 170 tys. ha). W mrocznych czasach prohibicji włoscy imigranci byli tak bardzo przywiązani do tradycji produkcji wina, że potajemnie fermentowali moszcz w wannach i beczkach przeznaczonych na deszczówkę. Po nastaniu nowej winiarskiej ery w latach 60. ubiegłego wieku skupiono się na produkcji win jednoszczepowych opartych przede wszystkim na sprawdzonych bordoskich odmianach. Z czasem zaczęto jednak eksperymentować z kupażami, co przyniosło nadzwyczaj pozytywne efekty. Popularne są zwłaszcza mieszanki Cabernet Sauvignon i Merlota na zasadzie przejmowania sprawdzonych w Europie wzorców (garbnikowy Cabernet nadaje mocną strukturę winu, a wygładza je delikatny Merlot). Kalifornia ma najlepsze w Stanach warunki do uprawy winorośli. Dobre nasłonecznienie sprawia, że winogrona dojrzewają szybko i gromadzą duże ilości cukru gwarantujące winu potężną dawkę alkoholu i charakterystyczną słodkawą końcówkę odczuwalną nawet w przypadku trunków zdecydowanie wytrawnych. Najbardziej znany region uprawy to Napa Valley traktowany dziś jako druga największa (po Disneylandzie) turystyczna atrakcja Ameryki.
 

Oregon – to królestwo szczepu Pinot Noir. Wina z tej odmiany tak bardzo się tutaj udają, że w 1979 r. butelki oregońskiego Pinota zdeklasowały trunki z najbardziej uznanych krajów Nowego Świata i zagrały na nosie nawet mistrzom Europy, w tym legendarnemu producentowi z Burgundii Robertowi Drouhinowi. Dziś powierzchnia winnic w Oregonie przekracza 3500 ha, a prócz Pinot Noir i Cabernet Sauvignon z powodzeniem uprawia się także szlachetne białe odmiany – Chardonnay i Pinot Blanc.
 

Nowy Jork – region znany z uprawy licznych europejskich szczepów uzupełnionych o krzyżówki lepiej znoszące kaprysy pogody. Produkuje się tutaj m.in. wino zbliżone w smaku (i procesie produkcji) do słynnego niemieckiego eiswein, czyli wina lodowego tłoczonego z białych winogron pozostawionych na krzakach do nadejścia mocnych przymrozków.
 

Waszyngton – prawie 10 tys. ha winnic z przewagą Cabernet Sauvignon i Merlot, choć eksperymentuje się także z włoskimi Sangiovese i Nebiollo, a nawet austriackim Blaufrankisch, a także białymi Chardonnay i Riesling.

Na uwagę zasługują również stany Teksas, Arkansas i Missouri rezerwowane przede wszystkim dla czerwonych szczepów. Jako ciekawostkę można potraktować Hawaje, gdzie działa wytwórnia Tedeshi Vineyard wypuszczająca na rynek m.in. wino Blanc de Noirs.

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Bogny i Apolinarego
 
Jutro
Kingi i Krystyny
 
Pojutrze
Jakuba i Krzysztofa
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).

RODO - Ochrona danych osobowych