WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

NOWOŚĆ
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
Francja

       Francja pozostaje niekwestionowanym liderem na winiarskiej mapie świata. Żaden inny kraj nie wytwarza tak wielkiej ilości win najwyższej jakości, których styl i charakter od wielu lat usiłują naśladować producenci z całego świata. Najprostsze zabiegi polegające na łączeniu w identycznych proporcjach takich samych szczepów gwarantujących uzyskanie trunków przypominających w smaku wielkie Burgundy, czy Bordeaux muszą zakończyć się fiaskiem, bo na jakość tych najlepszych francuskich win składają się nie tylko odmiany winogron, ale przede wszystkim cechy gleby nadającej trunkowi niepowtarzalny aromat, mocną strukturę i charakter. Stąd typowe dla Francji przywiązanie do „terroir”, czyli ziemi, na której rosną i dojrzewają winogrona. W żadnym innym kraju gleba nie ma tak istotnego znaczenia dla osiągnięcia ostatecznego celu jakim jest wino typowe dla regionu, w którym powstało.
 

       Dziś we Francji winnice rozciągają się na łącznej powierzchni nieco ponad 850 tys. ha. Górną granicą uprawy winorośli jest Szampania, zaś regionem wysuniętym najdalej na południe pozostaje dzika i wielce obiecująca Korsyka. Tak duża rozpiętość stref klimatycznych daje wina o bardzo różnej strukturze i charakterze – od mineralnych i świeżych białych trunków z północy (Szampania i Alzacja) poczynając, a na ciepłych i mocnych czerwonych gigantach z południa (Langwedocja-Roussillon, Prowansja) kończąc.
 

       Pierwsze winnice we Francji zasadzili Grecy, którzy obsadzali winnymi krzewami wybrzeże Morza Śródziemnego już 700 lat p.n.e. Jak w większości krajów południowej Europy, do rozwoju winiarstwa przyczynili się jednak Rzymianie, którzy rozszerzyli obszar uprawy winorośli praktycznie na całą Galię. Po upadku Imperium pałeczkę przejęły klasztory, a podboje terytorialne sprawiły, że obszar francuskich winnic zwiększył się znacząco o uprawy w północnej Afryce (głównie Algierii i Tunezji). Aż do momentu zrzucenia przez te kraje kolonialnego jarzma, winogrona uprawiane w gorących strefach czarnego lądu były chętnie wykorzystywane do nadawania ciemniejszej barwy i mocnego kręgosłupa trunkom produkowanym w środkowej i północnej części Francji, zwłaszcza po chłodnym, deszczowym lecie.

Francja jest ojczyzną najważniejszych odmian winorośli stanowiących podstawę wielkich win świata.
 
Wśród czerwonych szczepów dominują:
 
Cabernet Sauvignon (daje ciemne, mocno garbnikowe wina o charakterystycznym posmaku czarnej porzeczki, owoców czarnego bzu i cedrowym aromatem),
Merlot (często łączony z Cabernetem, łagodzi jego taniny i wypełnia trunek treścią. Ma charakterystyczny, śliwkowy posmak),
Cabernet Franc (aromat czerwonych owoców i korzeni),
Pinot Noir (daje wina o jasnoczerwonej sukni i smaku malin, wiśni i truskawek),
Gamay (podstawa słynnego Beaujolais Nouveau).

Z grona białych szczepów należy wymienić:

Chardonnay (ma typowy aromat świeżych zielonych jabłek i owoców cytrusowych, starzone w dębie nabiera charakterystycznego „maślanego” posmaku),
Muscat (można z niego tłoczyć znakomite naturalnie słodkie wina o mocnym aromacie gałki muszkatołowej i kandyzowanych owoców),
Sauvignon Blanc (daje trunki o zdecydowanej kwasowości, z charakterystycznym posmakiem liści czarnej porzeczki i świeżo skoszonego trawnika),
Semillon (ze względu na to, iż winogrona tej odmiany są podatne na porażenie „szlachetną pleśnią” szczep stanowi podstawę wielkich, naturalnie słodkich win Sauternes o mocnym miodowym aromacie),
Chenin Blanc (wina o aromacie limonki, lipy i świeżych owoców). Na południu dominują najbardziej ciepłolubne odmiany, przede wszystkim czerwone Syrah, Grenache, Carignan, Mourvedre i Cinsault.
 
Główne regiony uprawy winorośli (idąc od północnego zachodu):
 
Dolina Loary – winnice zlokalizowane są na długości 1000 km i ciągną się wzdłuż Loary i jej dopływów. Ze względów klimatycznych (północno-zachodnia część kraju) ponad połowę produkcji stanowią wina białe, niecałe 25 proc. to wina czerwone, a ponad 14 proc. różowe. W rejonach Sancerre i Pouilly wina wytłoczone z odmiany Sauvignon Blanc osiągają pełnię smaku pokazując całą paletę cech typowych dla tego szczepu uzupełnionych o mineralne i kamienne nuty. W okręgu Nantes powstaje słynny Muscadet, świeże wino ze szczepu o tej samej nazwie (dawniej określanego jako melon de bourgogne) uważane za najlepszy trunek do ostryg i owoców morza. W Dolinie Loary zlokalizowany jest także region Anjou znany przede wszystkim z nieskomplikowanych win różowych oraz Touraine – matecznik odmiany Cabernet Franc.

 
Bordeaux – największy obszar produkcji szlachetnych win we Francji (winnice rosną na obszarze 120 tys. ha).  Zdecydowaną większość produkowanych tutaj win stanowią wina czerwone (84 proc.), resztę zarezerwowano dla mniej popularnych białych trunków. W regionie położonym u wybrzeży Atlantyku panuje umiarkowany klimat. Jego najważniejszą cechą jest słoneczna, ciepła jesień sprzyjająca dojrzewaniu winogron uzyskujących duże stężenie cukru w owocach. Region dzielą dwie rzeki – Dordogne i Garonna, które na północ od miasta Bordeaux łącząc się tworzą Żyrondę. Region dzieli się na dwie podstawowe części – zachodnią (obejmuje Medoc, Graves i Suternes) oraz wschodnią (Saint-Emilion i Pomerol). Na sukces win składa się gleba złożona z dobrze filtrującego wodę żwiru i posadowionego głębiej wapienia. Czerwone wina z Bordeaux to najczęściej kupaże trzech podstawowych odmian – Cabernet Sauvignon, Merlot i Cabernet Franc. Ta ostatnia bywa zastępowana szczepami Malbec lub Petit Verdot. Cechą charakterystyczną czerwonych bordeaux jest złożoność smaku. W palecie dominuje posmak porzeczek, śliwek i malin uzupełniony o cedr i gorzką czekoladę.

Kupażami są także białe wina produkowane w tym regionie. W tym przypadku łączy się szczepy Sauvignon Blanc i Semillon z niewielką domieszką Muscadelle oraz kilku innych, mniej znaczących odmian. Ta pierwsza gwarantuje winu kwasowość i świeżość, co oznacza szansę na długie starzenie, a druga przydaje mu charakteru i pełni smaku. Najsłynniejszym białym Bordeaux jest naturalnie słodkie wino Sauternes. Najlepsze butelki z legendarnej Chateau d’Yquem nie tracą swoich cech nawet po 100 latach.
 
Francja Południowo-Zachodnia: to długo niedoceniany region traktowany jako rezerwuar mocnych win służących do „doprawiania” trunków z chłodniejszych regionów kraju. Dotyczyło to przede wszystkim win z Cahors chętnie mieszanych z Bordeaux ze względu na niezwykle ciemną, niemal czarną barwę. Produkowane są one ze szczepu Malbec, który powoli zaczyna odzyskiwać renomę. Na południowym-zachodzie liczą się także apelacje  Madiran (zbudowała  swoją pozycję w oparciu o lokalny czerwony szczep Tannat) oraz Monbazillac (znana przede wszystkim ze słodkich białych win przypominających Sauternes).
 
Langwedocja-Roussillon – tutaj powstaje najwięcej francuskich win (prawie 14 mln hl rocznie). Uprawom winorośli sprzyja gorący, śródziemnomorski klimat gwarantujący winogronom osiągnięcie pełnej dojrzałości. Problemem są natomiast duże zbiory odbijające się na jakości win. Specjalnością regionu są naturalnie słodkie wina (np. Banyuls, czy Maury) tłoczone głównie z odmiany Grenache. Sposób ich wytwarzania jest podobny do procesu produkcji Porto (fermentacja zostaje przerwana w wyniku dodania do moszczu destylatu gronowego). Na uwagę zasługują coraz bardziej cenione apelacje Coteaux Du Languedoc, Faugeres, Minervois i Fitou dostarczające przede wszystkim dobrze zbudowanych i skoncentrowanych czerwonych win.
 
Prowansja – to region kojarzony przede wszystkim z różowym winem wypijanym w ogromnych ilościach przez turystów rozkoszujących się lekką kuchnią słonecznego południa Francji. Stanowi ono blisko 70 proc. całkowitej produkcji prowansalskich win. Tego obszaru nie należy jednak lekceważyć. Powstaje tutaj m.in. słynne Bandol – czerwone wino zbudowane przede wszystkim na odmianie Mourvedre, która doskonale dojrzewa w gorącym klimacie południa. W Coteaux d’Aix en-Provence lub Cotes de Provense dobre wyniki daje łączenie Cabernet Sauvignon z Syrah, którego efektem są mocne, zdecydowane w smaku czerwone wina.
 
Korsyka – powstają tutaj bardzo przyjemne w piciu wina z lokalnych odmian Nieluccio i Sciarello. Pierwszy porównywany do włoskiego Sangiovese ma charakterystyczny fiołkowy aromat wzbogacony posmakiem dziczyzny. Drugi charakteryzuje się złożonym smakiem jagód i świeżo palonej kawy. Wśród białych odmian przeważa szczep Vermentino.
 
Dolina Rodanu (Rhone) – winnice ciągną się na przestrzeni 250 km od Avignon na południu do Vienne na północy. Apelacje dzielą się na część północną i południową. W pierwszym z tych obszarów winogrona dojrzewają na stromych stokach i tarasach o bardzo mocnym nasłonecznieniu. Zbiory są niewielkie, co w gorącym klimacie południa stanowi zaletę, bo efektem jest mocna koncentracja soku w owocach i duży potencjał starzenia. Wśród czerwonych odmian dominuje Syrah, zaś w przypadku białych przeważa Viognier. Najważniejszymi apelacjami na północy są Saint-Joseph i Crozes-Hermitage. Natomiast w południowej części Doliny Rodanu najważniejszymi apelacjami są Chateauneuf-du-Pape, Cotes du Rhone, Lirac i Gigondas. To królestwo czerwonego szczepu Grenache uzupełnianego w kupażach Syrah, Mourvedre i Cinsault.
 
Burgundia: najlepsze burgundy to wina jednoszczepowe – białe tłoczone z gron Chardonnay, a czerwone oparte na Pinot Noir. To region o największym przywiązaniu do siedliska (terroir). W żadnym innym działki oddalone od siebie zaledwie o kilkadziesiąt metrów nie dają tak skrajnie różnych win. Powodem są uskoki tektoniczne, które sprawiają, że dobra gliniasta gleba uzupełniona wapieniem z epoki jurajskiej w jednej winnicy będzie się znacząco różnić od ziemi, na której rosną krzewy winorośli w sąsiednim siedlisku. Nie bez znaczenia jest też stopień nasłonecznienia stoków i drenaż gleby. Tam, gdzie woda jest gorzej odprowadzana, stopień koncentracji cukru i aromatu w owocu jest niższy, a przez to i wina słabszej jakości. Najważniejsze apelacje w Burgundii to: Chablis (rosnący na kredowym podłożu Chardonnay daje najbardziej skoncentrowane wina z tego szczepu na świecie. Produkuje się tutaj wyłącznie wina białe) oraz Cote d’Or podzielone na Cote de Nuits (głównie czerwone, treściwe i dobrze skoncentrowane wina do długiego starzenia), Cote de Beaune (ojczyzna szlachetnych białych Meursault i Montrachet oraz czerwonego Pommard), a także Hautes-Cotes, Cote Chalonnaise i Maconnais.
 
Beaujolais – region przylegający do Burgundii ciągnie się od Maconnais do Lyonu. To ojczyzna szczepu Gamay, z którego tłoczy się słynne na całym świecie czerwone Beaujolais Nouveau. Co roku, w trzeci czwartek listopada na całym świecie sprzedaje się ponad 60 mln butelek tego młodego trunku. Wino powstaje w wyniku tzw. maceracji węglowej. Gron nie wyciska się w prasie, lecz umieszcza w kadzi, gdzie fermentują krótko miażdżone pod własnym ciężarem. Do moszczu przedostaje się jedynie czerwony barwnik pochodzący ze skórek, natomiast nie przenikają do niego garbniki. Efektem jest czerwone wino o cechach wina białego (świeży owocowy posmak bez domieszki tanin).
 
Sabaudia i Jura – łączna produkcja tych niewielkich regionów zlokalizowanych we wschodniej Francji nie przekracza 300 tys. hl rocznie. Ogromna część wina wypijana jest na miejscu, więc rzadko spotyka się je na sklepowych półkach poza regionem, w którym zostały wyprodukowane. Sabaudia wytwarza orzeźwiające, lekko perliste białe trunki (Rousette, Seyssel, Crepy) tłoczone przede wszystkim z lokalnej odmiany Jacquere. Bardziej zróżnicowaną ofertę daje Jura, gdzie produkuje się czerwone i różowe, nieco chłopskie i jędrne wina z odmian Pinot Noir, Thosseau i Poulsard. Region słynie też ze swojego Vin Jaune (tzw. żółtego słodkiego wina tłoczonego z suszonych winogron).

Alzacja – to królestwo białych win. Osiem podstawowych białych szczepów uzupełnionych o czerwony Pinot Noir rośnie na obszarze 13 tys. ha. Winnice zlokalizowane są na lewym brzegu Renu, a przed mrozem i porywistymi wiatrami chroni je pasmo Wogezów. Suche, ciepłe lata i długa jesień sprawiają, że ze zbiorami można zaczekać do momentu, gdy winogrona są już mocno dojrzałe. Najbardziej obiecujące są wina z późnego zbioru (vendange tardive lub selection de grains nobles), gdy do kadzi trafiają owoce przejrzałe i pokryte szlachetną pleśnią). W uprawach dominują odmiany: Riesling, Pinot Blanc, Traminer i Sylvaner.
 
Szampania -  to ojczyzna szampana, jedynego w swoim rodzaju wina musującego, które zyskuje swoje niepowtarzalne walory dzięki kredowej glebie i chłodnemu klimatowi typowemu dla najbardziej na północ wysuniętego regionu Francji. Bogate w składniki mineralne podłoże nadaje owocowy smak i niezwykłą finezję wymagającym szczepom, z których wytwarza się szampana – czerwonym Pinot Noir i Pinot Meunier oraz białemu  Chardonnay. 

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Bogny i Apolinarego
 
Jutro
Kingi i Krystyny
 
Pojutrze
Jakuba i Krzysztofa
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).

RODO - Ochrona danych osobowych