WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

MAGAZYN WINO
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
Do czego podawać wino

        Od wieków wiadomo, że wino stanowi doskonałe uzupełnienie kuchni. Pozwala wydobyć i wzmocnić smak potraw, a pite do posiłku ułatwia trawienie i pomaga we właściwym rozłożeniu tłuszczów redukując poziom cholesterolu we krwi. Powstaje jednak pytanie, jaki trunek wybrać do obiadu, by spełnił swoją rolę? Najprostsza zasada mówi, że rybom i potrawom z drobiu służą wina białe, a do cięższych dań z czerwonego mięsa (wieprzowiny, wołowiny i dziczyzny) idealnie pasują zdecydowane czerwone trunki. To właściwe podejście do sprawy, choć zwolennicy mniej ortodoksyjnego traktowania zagadnienia coraz częściej sugerują eksperymenty (np. podawanie lekkiego czerwonego Pinot Noir do łososia). Warto jednak pamiętać o kilku zasadach, które mogą okazać się pomocne w doborze wina do posiłku.

Aperitif – najlepiej podawać orzeźwiające, wytrawne wina pobudzające apetyt. Dobrze sprawdzają się młode Rieslingi, wina musujące, a także bardzo wytrawne sherry (najlepiej fino).

Zupy – wino zupełnie do nich nie pasuje, w myśl zasady, by nie rozcieńczać płynu płynem. Nie sprawdza się też z sałatą, bo zwykle podajemy do niej sos z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Nadmiar kwasu wydobędzie z wina nieprzyjemny żelazisty posmak. Gronowego trunku nie należy też łączyć z jajkami, bo zniszczą jego smak (wyjątkiem jest szampan, który można dowolnie komponować praktycznie z każdym daniem).

Ryby – do smażonej lepiej wybrać lekkie czerwone wino, bo podczas smażenia karmelizuje się cukier zawarty w mięsie dostarczając jej lekko słodkawego posmaku, do którego kwaśne białe wino zupełnie nie pasuje. Czerwone wino sprawdzi się także z rybami podanymi w śmietanowym, gęstym sosem. Generalnie jednak rybom sprzyjają białe trunki o owocowym posmaku i świeżej kwasowości, a także różowe wina podawane w ogromnych ilościach do prowansalskich dań na bazie owoców morza. Z białych warto zwrócić uwagę na Rieslingi, świeże Chablis,  zdecydowane Chardonnay starzone w beczkach, proste Muller-Thurgau (doskonałe np. do gotowanego pstrąga w warzywach), czy włoskie Soave uzupełniające smak większości duszonych i pieczonych ryb.
Drób – słynny burgundzki kogut w winie nie może się obejść bez mocnego czerwonego burgunda, dobre Bordeaux doskonale sprawdzi się z pieczoną kaczką lub tłustą gęsią. Jednak najczęściej do drobiu podaje się wina białe lub różowe. Godne polecenia są Rieslingi, Sauvignon Blanc, Gruner Veltliner, czy niezawodne Chardonnay.

Cielęcina – delikatne mięso wymaga równie delikatnego wina. Dlatego najlepiej podawać do niego szeroką paletę lekkich białych lub różowych win.

Wieprzowina – to tłuste mięso dobrze jest zestawić ze zdecydowanym czerwonym Cotes du Rhone, czy żywym i rześkim Beaujolais Nouveau tłoczonym ze szczepu Gamay. Do kiełbas i mięsnych galaretek, a także gulaszu można bez obaw podawać węgierskie i słowackie czerwone wina oparte na szczepie Kekfrankos (słowackiej Frankovce Modrej).

Wołowina – w tym przypadku niezawodne są mocne szczepy (np.  Caberner Sauvignon), godne polecenia są także pełne i dobrze zbalansowane Burgundy lub Bordeaux oraz pełne harmonii włoskie Barolo, czy Chianti.

Makarony, spaghetti – wino należy dobierać uwzględniając główne składniki sosu. Zwykle do większości z nich pasują włoskie czerwone wina z przewagą Chianti.

Sery – sery pleśniowe doskonale zgadzają się z białym winem (najlepiej chablis). W przypadku szarych serów pleśniowych dobrze jest podać słodkie białe trunki (np. Sauternes, czy Tokaya). Sery twarde dobrze tolerują towarzystwo czerwonych wytrawnych win, natomiast do koziego sera najlepiej podać wino różowe.

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

NOWOŚĆ
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Ildefonsa i Rajmunda
 
Jutro
Felicji i Tymoteusza
 
Pojutrze
Pawła i Miłosza
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).