Region winiarski Bordeaux ( Bordelais) to największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię.
Historia winnicy w St. Emilion, Chateau de Pressac sięga co najmniej 1737 roku. Ówczesny właściciel zaczął sadzić popularny szczep o nazwie Auxerrois. Z czasem nazwa winogron została zmieniona na Pressac. Pełna, formalna nazwa tej odmiany, to Noir de Pressac.
Wśród nich jest Chateau de Pressac – 40-hektarowa posiadłość z winnicami pokrywającymi południowe stoki w pobliżu Saint Etienne de Lisse.
W kupażu Grand Cru dominuje merlot (ok. 71%), a skład uzupełniają cabernet franc (ok. 16%), cabernet sauvignon (9%) i carmenere (2%), Noir de Pressac (2%).
3-krotna selekcja gron i fermentacja jabłkowo-mlekowa w nowych beczkach to już w zasadzie gwarancja wysokiej jakości. Tę potwierdza najpierw elegancki nos z aromatami wiśni, jeżyn jagód i czarnych porzeczek w towarzystwie przypraw korzennych i leśnego podłoża. W ustach do głosu dochodzą zdecydowane, ale nienachalne taniny. Wino o przynajmniej 15-letnim potencjale do przechowywania. Będzie pasować do twardych, długo dojrzewających serów oraz wołowiny w ciemnym sosie.
Typowe dla regionu są wytrawne, długowieczne czerwone wina, bardziej owocowe w Médoc, delikatniejsze w Saint-Émilion i Pomerol. Niecałe 20% produkcji to wina białe, z których najlepsze są botrytyzowane słodkie sauternes i barsac. Najbardziej pełne charakteru wina białe pochodzą z podregionu Graves na południowy wschód od Bordeaux. Od 1990 roku istnieje także apelacja dla białego i różowego wina musującego, AOC Crémant de Bordeaux.