Winokonesera.pl - logo

Rumelia Wine Cellar

Rumelia Wine Cellar

Rumelia Wine Cellar powstała w 2006 roku w miejscowości Panaguriste na trackich równinach. Trakowie słynęli jako znani i sprytni winiarze, czego świadkiem był Omir. Bułgarscy winiarzy doceniają sprawdzone tradycje przeszłości w sztuce i tajemnicy winiarskiej, łącząc je z nowoczesnym sprzętem i technologią, aby zaproponować własny styl i dystyngowany charakter win.

Rumelia posiada część produkcyjną, podziemną piwnicę na beczki, linię rozlewniczą, laboratorium, kameralną strefę testową oraz niepowtarzalną atmosferę,

w której goście mogą poczuć, że produkcja wina to sztuka. Rozkoszuj się magią i winami z Rumelia Wine Cellar.

Winiarnia Rumelia przetwarza winogrona o wysokiej jakości, które zebrały promienie słoneczne Złotej Tracji – warunek i gwarancja produkcji wysokiej jakości win. Winnica wyposażona jest w najnowocześniejszą technologię do produkcji elitarnego czerwonego wina, którego styl i doskonały smak są wynikiem ścisłej kontroli każdej partii winogron. Winnica może przerabiać 500-600 ton winogron rocznie, co wystarcza na produkcję 400-500 tysięcy butelek wina rocznie. W podziemnej piwnicy znajdują się beczki z dębu francuskiego, amerykańskiego i bułgarskiego o pojemności 1000 barrique.

 

Ustanowienie winnic rozpoczęło się w 2005 roku, po licznych badaniach i testach w regionie pod względem gleby, klimatu i powietrznych prądów . Miejsce znajduje się we wsi Smilec – pod względem geograficznym na polu Pazardjik, a pod względem regionu winiarskiego – na równinie trackiej.

Łączna powierzchnia winnic to 54 hektary, położone na dwóch działkach – „ Bakadżik ” i „ Peso pole ”. Struktura odmian winorośli jest następująca – Mavrud , Merlot , Cabernet Sauvignon i Syrah dla ottonel czerwonego i Muscat oraz Chardonnay dla odmian wina białego.

Umiejscowienie każdej odmiany winorośli jest wybierane zgodnie z właściwościami gleby na działkach i specyfiką winnic. Sadzonki są pochodzenia bułgarskiego. Konstrukcja dla winorośli jest z drewnianymi słupami, a liczba winorośli na hektar jest zgodna z wymogami dla win wysokiej jakości .