Winokonesera.pl - logo

Weingut Schloßmühlenhof GbR

Weingut Schloßmühlenhof GbR

W 1846 roku młynarz Johann Michel z Bambergu kupił zamkowy młyn, który jest własnością rodziny. W 1881 roku obok młyna wybudowano późnoklasycystyczny dom z piaskowca Flonheim, w którym mieszkają do dziś. Winiarska rodzina już przed II wojną światową sprzedawała własne wina butelkowane. Walter, dzisiejszy starszy szef, przejął firmę w 1985 roku i skoncentrował się całkowicie na uprawie winorośli. Nicolas jest odpowiedzialny za piwnicę i winnice od czasu ukończenia studiów nad uprawą winorośli w 2007 roku. W 2015 roku przejął winnicę w szóstym pokoleniu.

Chłodny klimat i łagodnie pofałdowane wzgórza charakteryzują obszar u podnóża wysokiego na 300 metrów Wartbergu, jednego z najwyżej położonych miejsc w Hesji Nadreńskiej. Dlatego ten egion, położony na południowym zachodzie górzystego regionu Hesji Nadreńskiej, jest tak cenny i wyjątkowy dla uprawy winorośli.

 

Winorośle znajdują idealne warunki na zboczach Wartbergu, który opada na południe: Donnersberg na zachodzie chroni przed zbyt dużymi deszczami, zawsze jest lekki wiatr, a temperatury są nieco niższe niż w pozostałej części Rheinhessen w każdym pora roku. W ten sposób winogrona mogą doskonale i długo dojrzewać w wyjątkowym mikroklimacie.

 

W chłodniejszej części, wystawionej na działanie wiatru, na glebach wapiennych rosną riesling i burgund.

 


Riesling, Burgundy i różne odmiany czerwonego wina zakorzeniają się w chronionym, cieplejszym basenie gliniastym lessowym.

Do 285 metrów wysokości, charakteryzujące się gliną lessową, rosną Muscat, Müller-Thurgau i Pinot Gris.