Winogrona Pecorino z których powstaje Aete uprawia się na najwyższych winnicach Orsogna Cantina (800m npm). Orsogna to prawdziwe „miasto wina”. Firma założona przez dwudziestu członków – założycieli w roku 1968, dziś szczyci się współpracą z około 800 podmiotami oraz produkcją o wartości około 8 milionów euro. Uprawy na obszarze 1.100 ha winnic gwarantują zbiory w ilości około 160.000 kwintali winogron. Podstawowym szczepem jest Montepulciano (50%), a na pozostałą część składają się Trebbiano d’Abruzzo, Sangiovese, Malvasia i kilka rdzennych szczepów, jak Cococciola i Pecorino. Nowe odmiany win, takie jak Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon, zostały tu wprowadzone pod koniec lat 80.
Wino jest bardzo obfite w bogate aromaty i złożone, o dość intensywnej kwasowości, która nadaje winu świeżości. Kolor słomkowożółty, intensywny nos kwiatów i owoców z białą miazgą, lekko pikantny, w ustach jest otaczający, intensywny, pełny i z lekko migdałowym wykończeniem. Nos jest mieszaniną aromatów skórek owoców cytrusowych oraz odrobiny zapachów dębu i wanilii.