Winnica Florie-Aude jest w tej samej rodzinie od pięciu pokoleń, a obecny właściciel Daniel Brulatout nie stoi w miejscu. Jego podejście do produkcji wina obejmuje techniki biodynamiczne, aby stworzyć doskonałe Bordeaux o wspaniałej czystości owoców.
Nazwa winnicy wywodzi się od imion córek założyciela, Florie i Aude.
Usta są najpierw pełne, ale dobrze zbalansowane, następnie wkrada się miękki i jedwabisty finisz. To zaskakujące i odważne wino
bardzo dobrze komponuje się z twardymi serami, takimi jak Comté, a także czerwonymi mięsami.
Region winiarski Bordeaux ( Bordelais) to największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię.
Typowe dla regionu są wytrawne, długowieczne czerwone wina, bardziej owocowe w Médoc, delikatniejsze w Saint-Émilion i Pomerol. Niecałe 20% produkcji to wina białe, z których najlepsze są botrytyzowane słodkie sauternes i barsac. Najbardziej pełne charakteru wina białe pochodzą z podregionu Graves na południowy wschód od Bordeaux. Od 1990 roku istnieje także apelacja dla białego i różowego wina musującego, AOC Crémant de Bordeaux