Piękna winnica Daumace rozciąga się na 6 hektarach i znajduje się u podnóża Dentelles de Montmirail. Ta rodzinna winnica otacza starożytną farmę jedwabników, która została zbudowana w XVIII wieku. Dziś, pod nadzorem pana Claude’a Meffe, winnica składa się w 75% z Grenache. Ta odmiana, inaczej nazywana królem Doliny Rodanu, uwodzi łagodnym charakterem i hojnością bukietu. Ponadto, Grenache w la Daumace ma doskonałą Vieillen Vignes: prawie 50 lat!
Vieillen Vignes to z języka francuskiego „stare krzewy winorośli”. W Niemczech znane jako alte reben. Są to krzewy, które rosną co najmniej od 30 lat. Uważa się, że wina produkowane z takich winorośli mają o wiele ciekawszy bukiet. Związane jest to z długim procesem zapuszczania korzeni głęboko w ziemię, aż do dotarcia do niezbędnych substancji mineralnych dla winorośli.
Doskonała znajomość gleb i systematyczna degustacja winogron to przepis na sukces winiarzy. Do tego 3 tygodnie maceracji w kadzi ze stali nierdzewnej i oddzielna winifikacja Syrah i Grenache – to nie mogło się nie udać!
Intensywnie czerwony kolor z niebieskimi refleksami. Na nosie czerwone owoce z nutą pieprzu i lukrecji. W smaku mocny i zrównoważony, ujawnia pełną i przyjemną strukturę. Szczególnie polecany z polędwicą po prowansalsku.