Vouvray AOC – nazwa francuskiego, białego wina wytwarzanego w okolicy miejscowości Vouvray w dolinie Loary, na wschód od miasta Tours (departament Indre i Loara). Wina objęte utworzoną w 1936 r. apelacją produkowane są tam niemal wyłącznie ze szczepu chenin blanc, choć dozwolony jest także szczep arbois. Produkcja wina jest w tym rejonie w dużym stopniu uzależniona od klimatu. Zimniejsze lata sprzyjają produkcji win wytrawnych i musujących, cieplejsze zaś – win słodkich i likierów. Dzięki naturalnej kwasowości chenin blanc wina vouvray mają naturalne predyspozycje do długiego leżakowania (odnotowano nawet okresy stuletnie).
Apelacja Vouvray obejmuje 2000 hektarów winnic i obejmuje teren gminy Vouvray i sąsiednich gmin Chançay, Noizay, Reugny, Rochecorbon, Sainte-Radegonde-en-Touraine (przyłączonej do Tours w 1964) oraz Vernou-sur-Brenne i części Parçay-Meslay. Gleby są dwojakiego rodzaju: gliniasto-wapienne oraz gliniasto-krzemienne z podglebiem kredowym.
Świeże w smaku, pełne, z przyjemną słodyczą na finiszu, charakteryzuje się lekko wyczuwalnym posmakiem lipy, kwiatów i miodu z przyjemnym wykończeniem wzbogaconym delikatną dominantą goryczki. Na finiszu długie, miodowo-korzenne nuty.
To właśnie w sercu winnicy Doliny Loary w 1927 roku, kierując się pasją do winorośli i wina, Joseph Verdier założył swoją firmę. Rozwijał się z ojca na syna, by w połowie lat sześćdziesiątych stać się domem handlowym o narodowej renomie w winach z Doliny Loary.
Kierując się wymogami zawodu winiarza, Joseph Verdier każdego dnia stara się ujawniać to, co najlepsze ze swoich terroirów dzięki drobiazgowej pracy selekcyjnej i prawdziwemu opanowaniu technik uprawy, dojrzewania, winifikacji i pakowania. Joseph Verdier poszukuje win najbardziej dostępnych dla każdego.