Z racji niepowtarzalnych walorów krajobrazowych i przyrodniczych region Douro wpisany jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Na stromych zboczach , w dolinie rzeki Douro, która bieg swój rozpoczyna w Hiszpanii i wpada do Atlantyku w słynnym mieście Porto, łupkowe, ubogie ziemie goszczą winnice gdzie powstają dwa różne gatunki win – słynne Porto i czerwone Duero DOC – Denominaçao de Origem Controlada.
Oryginalne cechy win pochodzą z portugalskich, miejscowych, niespotykanych gdzie indziej odmian winogron: Touriga Franca, Tinat Barroca, Touriga Nacional, Tinto Cao czy Tinta Roriz. Wina produkowane z tych szczepów są często kupażem tych odmian, a każda z nich wnosi własne, niepowtarzalne cechy.
Wino o głęboko czerwonej, wręcz rubinowej barwie. Na nosie czerwone owoce, drewno i wanilia. Na podniebieniu przyjemne aromaty dżemowości, nuty dojrzałych owoców i nuty dębowe.
Rok spędzony w drewnianych zbiornikach sprawił, że finisz jest elegancki, gładki i z przyjemnymi taninami.