Historia Weingut Schloßmühlenhof zaczęła się już w 1846 roku, kiedy Johann Michel, młynarz z Bambergu, nabył Schlossmühle (młyn zamkowy). Od tego czasu jest on w posiadaniu rodziny. Rodzina Michel zaczęła sprzedawać wina w butelkach jeszcze przed II wojną światową. Od 1985 roku, skupiają się wyłącznie na uprawie winorośli i ulepszaniu receptur oraz produkcji. W 2015 r. stery przejęło szóste pokolenie rodziny.
Goethe uznawał, że odmiana St. Laurent pochodzi z Francji. Nie jest to do dziś wyjaśnione. Dziś we Francji ten szczep winorośli można spotkać sporadycznie. Przede wszystkim sadzi się go i z powodzeniem uprawia w Niemczech i Austrii. Produkuje się z niego bardzo dobre jakościowo czerwone wina. Nazwa St. Laurent prawdopodobnie odnosi się do imienin świętego St. Laurentius – 10. sierpnia, w Czechach i Słowacji nazywanego Św. Wawrzyńcem. Grona i powstałe z nich wino przypominają swoim charakterem Pinot Noir, choć dojrzałość osiągają na 10 do 12 dni przed Pinotem. Weingut Schlossmuehlenhof St. Laurent ma intensywną barwę głębokiej czerwieni i delikatny bukiet podobny winom z Bordeaux. Łagodnej kwasowości towarzyszy smak wiśni i jeżyn, z odrobiną ziół i dymu.