WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

NOWOŚĆ
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
Austria

      Tak jak w większości winiarskich krajów Europy, także w Austrii uprawę winorośli zapoczątkowali Rzymianie cywilizując mieszkańców zagarniętych dla Cesarstwa ziem również przez kuchnię. Wiele wieków później w rolę plantatorów i producentów wina wcielili się mnisi (głównie cystersi i benedyktyni), którzy z czasem stawiali coraz wyższą poprzeczkę przed trunkami tłoczonymi z winogron rosnących w winnicach chłodnego, bo północnego przecież kraju.

Dziś z ponad 48 tys. ha winnic wytwarza się blisko 2,5 mln hektolitrów wina. W Austrii panują warunki klimatyczne zbliżone do sąsiednich Niemiec, ale przed producentami stawia się wyższe wymagania jakościowe. Dlatego trudniej tutaj trafić na proste białe wina w rodzaju najmniej ambitnych Liebfraumilch przypominających słodkawą ciecz z domieszką alkoholu. Austriackie wina mają charakter i trzymają poziom. 75 proc. z nich stanowią wina białe, co nie powinno dziwić w strefie klimatycznej, która bardziej odpowiada jasnym  szczepom. Niekwestionowanym liderem pozostaje narodowa odmiana Austrii – wspaniały Gruner Veltliner zajmujący 36 proc. powierzchni upraw tego kraju. Nigdzie indziej ten szczep nie wydaje tak pełnych, dobrze zrównoważonych i ambitnych trunków zdobywających złote medale na międzynarodowych targach dystansując białych konkurentów z takich winiarskich potęg jak Francja, Włochy, czy Hiszpania. Dobry Veltliner ma charakterystyczny aromat pieprzu i świeżych brzoskwiń z delikatną domieszką ziół. Austriacy tak bardzo go kochają, że pod uprawę tej odmiany przeznaczyli już prawie 17,5 tys. ha swoich winnic. Nie mogą się z nim równać mniej ambitne szczepy, z których wina przeznaczone są do codziennego spożycia – Welschriesling (nieco ponad 4 tys. ha), czy Muller-Thurgau (3300 ha). W rywalizacji z Veltlinerem przegrywa nawet uprawiany na powierzchni półtora tysiąca hektarów Riesling charakteryzowany często jako cięższy, dojrzalszy od niemieckiego.

        Od kilku lat coraz poważniejszymi graczami na winiarskiej scenie Austrii stają się też czerwone odmiany zajmujące już blisko 13 tys. ha winnic. Wśród nich dominuje Zweigelt (krzyżówka St. Laurent i Blaufrankisch) uprawiany na obszarze 4,4 tys. ha. Daje on bardzo owocowe wina o dużej kwasowości, które najczęściej pije się jako młode. Na uwagę zasługują też Blaufrankisch (ponad 2,5 tys. ha), z którego tłoczy się ciemne trunki z fioletowym połyskiem zbliżone nieco do Gamay, z którego powstaje słynne Beaujolais Nouveau,  a także Portugiesser (2,3 tys. ha) i St. Laurent zajmujący niecałe pół tysiąca hektarów upraw. Jego pozycja jednak stale rośnie, bo z tej odmiany można uzyskać najbardziej skoncentrowane i dobrze zbudowane czerwone wina w tej szerokości geograficznej.

Najważniejsze regiony uprawy winorośli w Austrii to:

Niederosterreich (Dolna Austria) zajmujący ponad połowę powierzchni wszystkich austriackich winnic (blisko 30 tys. ha). To rejon zdecydowanej dominacji odmian Gruner Veltliner i Riesling. W jego skład wchodzą:

  - Wachau nazywany popularnie „pokojem gościnnym Dolnej Austrii”. Prócz dwóch pierwszych szczepów uprawia się tutaj także m.in. Chardonnay (występujące w Austrii pod nazwą Morillon),
  - Weissburgunder (Pinot Blanc),
  - Muller-Thurgau.
Co kilka lat występują tutaj dobre warunki do pojawienia się na skórkach winogron szlachetnej pleśni „botrytis”, dzięki czemu można produkować także wina naturalnie słodkie. Wina tłoczone w Wachau dobrze oddają cechy gleby, na której dojrzewały winogrona, co nie jest częstym zjawiskiem w tej strefie klimatycznej. Winnice położone są tutaj na stromych stokach i kamiennych tarasach, a gleba złożona z lessu przechodzącego w łupki i granit.

Kamptal to jeden z najlepszych regionów produkcji mocnych, zdecydowanych i ambitnych białych win o dużej trwałości, dobrze znoszących upływ czasu. Winnice zajmują tutaj powierzchnię prawie 4 tys. ha. Uprawia się te same szczepy, które dominują w Wachau, a niedawno podjęto eksperymenty z czerwoną odmianą Pinot Noir, która jednak prawdopodobnie nie ma szans na przełamanie monopolu białych potęg regionu.

Kremstal leżący pomiędzy Wachau a Kamptal. Tutaj znajduje się siedziba największego austriackiego producenta win – Lenza Mosera skupującego winogrona od 3 tys. plantatorów. Co roku wytwarza on blisko 9 mln butelek wina.

Therman – słynie z wina Gumpoldskirschen tłoczonego z lokalnych szczepów Zierfanlder i Rotgipfler, które doskonale znoszą czas osiągając idealną strukturę po 10 latach.

Wiedeń – wokół stolicy Austrii uprawia się winogrona na powierzchni 700 ha. Wśród szczepów przeważają Gruner-Veltliner, Riesling i Pinot Blanc. Duża kwasowość sprawia, że są trwałe i długo nie tracą swojej charakterystycznej rześkości.

Burgenland – przed laty winnice tego regionu zdominowane były przez mało wymagający szczep Muller-Thurgau, ale z czasem stał się on austriackim rezerwuarem czerwonych win produkowanych przede wszystkim z odmian Zweigelt, St. Laurent i Blaufrankisch, chociaż coraz częściej winnice obsadza się także Cabernet Sauvignon. W północnej części Burgenlandu, wokół jeziora Neusiedlersee panuje mikroklimat służący powstawaniu na winnych gronach szlachetnej pleśni umożliwiającej produkcję naturalnie słodkich win, m.in. słynnego Ruster Ausbruch.

Steiermark – w rejonie chłodniejszym od Burgenlandu dobrze udają się białe półwytrawne i wytrawne wina.

Weststeiermark – znany jest przede wszystkim ze swojego charakterystycznego różowego Schilchar tłoczonego ze szczepu Blauer Wildbacher. To świeże kwaskowate wino z aromatem leśnych jagód.

Sudoststeiermark – niegdyś królestwo Traminera, a obecnie mocne w produkcji Rieslinga, Sauvignon Blanc oraz Zweigelta uznawanego za jednego z najlepszych w Austrii.
 
Warto wiedzieć:
 
Zierfandler jest dziś uznawany za austriacką specjalność, bo poza tym krajem praktycznie już się go nie uprawia (za wyjątkiem Węgier, gdzie szczep ten znany jest jako Cirfandli). Spokrewniony z Grunerem-Veltlinerem daje wino, które w żadnym stopniu nie przypomina „wielkiego krewniaka”. Daje bardzo aromatyczny, wręcz korzenny trunek z dobrze wyczuwalnym posmakiem naturalnej słodyczy. Kucharze chętnie zestawiają go z gotowaną  wołowiną z chrzanem.

Heuriger – Wiedeń słynie ze swojego młodego wina Heuriger (tę samą nazwę noszą lokale, w których jest ono serwowane). Podawane na stół w dzbanach pomaga w dobrej zabawie i trawieniu kalorycznych potraw donoszonych przez kelnerów. Wśród nich królują wędzony boczek i mięso wieprzowe podawane z wiejskim chlebem, liptauer (ser przyprawiony ostrą papryką), plastry kaszanki z zalewą octową, chleb ze smalcem i skwarkami, a także marynowane mięso i pasty do smarowania pieczywa na bazie kiełbasy i wieprzowej pieczeni.

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Zyty i Teofila
 
Jutro
Pawła i Walerii
 
Pojutrze
Piotra i Pawła
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).