WYSZUKIWARKA
 

DOBIERZ WINO
 

NOWOŚĆ
 

SŁOWNIK KONESERA
 
 
 

 
Portugalia

        Proste, rustykalne wina powstające z krwistoczerwonego moszczu tłoczonego nogami wieśniaków ze szklaneczką w dłoni – taki obraz portugalskiego winiarstwa utrwalił się w świadomości większości Europejczyków. Dziś Portugalia wyrasta na potężnego konkurenta największych winiarskich gigantów, choć nie rezygnuje w pełni z lokalnego charakteru wielu trunków. Efekt jest taki, że cechy, które przed laty dyskwalifikowały wino w oczach klientów, teraz stają się jego najmocniejszą stroną.

 
      Uprawę winorośli zapoczątkowali Fenicjanie, potem przyszli Rzymianie, a produkcji nie zdołali zdusić nawet Arabowie, którzy przez wiele wieków panowali na półwyspie iberyjskim wprowadzając prawo islamu, który nie toleruje spożywania alkoholu. Wino tak mocno wrosło w kulturę Portugalii, że od tysięcy lat stanowi o jej charakterze i znaczeniu. Dziś w tym kraju winnice rozciągają się na obszarze blisko 270 tys. ha dając średnio od 4 do 7 mln hektolitrów wina rocznie. Wina fermentowane w tradycyjny sposób z zastosowaniem długiego kontaktu winogronowych skórek z moszczem, mają potężne stężenie garbników i są zdecydowanie wytrawne. Obecnie odchodzi się od tego stylu z chęci pozyskania nabywców nie tylko wśród turystów, ale i klientów poszukujących portugalskich win w sklepach Europy i Ameryki Północnej.
 
Wśród czerwonych szczepów dominują:
 
Tinta Roriz (portugalski odpowiednik Tempranillo),
Touriga nacional,
Baga,
Castelao Frances.

Najlepsze lokalne białe odmiany to:
 
Alvarinho,
Bical,
Fernao Pires,
Encruzado.
 
Główne regiony uprawy winorośli:
 
Minho – spora ilość opadów sprawia, że ziemia jest tutaj żyzna, a w pejzażu dominuje wszechobecna zieleń. Wiele winnic prowadzonych jest w formie wysokich pergoli, co związane jest z tradycją maksymalnego wykorzystania ziemi przez ubogich rolników. Pod pergolą można było bowiem posadzić warzywa wykorzystywane w kuchni. Minho słynie z cierpkiego, lekko perlistego i garbnikowego Vinho verde, słynnego „zielonego wina”. Nazwano je tak nie z powodu koloru (prawie połowę tych win stanowią trunki czerwone), lecz w związku charakterystyką regionu (zielone winnice, sady i pola). Wino ma od 8,5 do 11,5 proc. alkoholu i jest lekko gazowane, co nadaje mu bardzo świeży i lekki charakter. Jeszcze pół wieku temu aż 90 proc. tych win stanowiły trunki czerwone, które ze względu na swoje cechy (cierpki posmak, niską klarowność i pienistość) tolerowane były wyłącznie przez lokalnych konsumentów. Obecnie w produkcji dominują mniej zdecydowane w smaku białe półwytrawne wina, które znacznie lepiej przyjmują europejscy konsumenci.
 
Douro i Tras-Os-Montes – to królestwo Porto, deserowego wina wzmacnianego gronowym spirytusem. Do upowszechnienia tego trunku przyczyniły się wojny o europejskie rynki toczone w XVII w. przez Anglię i Francję. Pozbawieni dostępu do francuskich trunków poddani z Albionu poszukujący czegoś w zastępstwie burgundów, czy bordeaux, wybrali czerwone, zdecydowane w smaku i dobrze zbudowane wina z Douro. Ponieważ jednak transport morski zabierał więcej czasu niż pokonanie Kanału La Manche, do beczek zaczęto dodawać destylatu gronowego, który miał zakonserwować wino. Tak powstało słynne Porto. Z czasem spirytus zaczęto dolewać tuż przed zakończeniem fermentacji, a więc jeszcze u producenta. Mocny alkohol wstrzymywał proces rozkładu cukru i trunek był naturalnie słodki. A takiej właśnie słodyczy potrzebowali spragnieni południowego słońca Anglicy.

Beiras – region położony na południe od Douro to przede wszystkim Dao, czyli pierwsza w Portugalii apelacja win nadana tuż przed wybuchem I wojny światowej. Granitowe i łupkowe gleby rodzą doskonałe trunki, przy czym zdecydowaną większość z nich, bo ponad 70 proc., stanowią wina czerwone. Znawcy tematu twierdzą, że Dao stanowi największą nadzieję portugalskiego winiarstwa dając czerwona wina mogące z powodzeniem konkurować z najlepszymi europejskimi trunkami. W uprawie dominuje tutaj Touriga nacional zaliczany do najszlachetniejszych szczepów Portugalii. Daje on dobrze zrównoważone, mocno korzenne trunki o dużym potencjale starzenia.

Estramadura – 60 tys. ha winnic ciągnących się wzdłuż wybrzeża Atlantyku, na północ od Lizbony. Wyróżnia się tutaj kilka regionów, wśród których do najciekawszych należy Bucelas z winem Colares, któremu nadano status DOC. Winorośl uprawiana jest tam na piaszczystych glebach, a wśród uprawianych tam gatunków dominuje szczep Arinto.

Ribatejo – 36 tys. ha winnic na wschód od Estramadury zlokalizowanych wzdłuż rzeki Tejo. Produkuje się ogromne ilości białych win, przy czym znacznie lepszej jakości są trunki czerwone występujące w mniejszości.

Alentejo – region znany przede wszystkim z produkcji korka z dębu korkowego. Produkuje się tutaj świeże i rześkie w smaku białe i czerwone młode wina chętnie pijane w tawernach stolicy Portugalii.

Setubal – to nazwa regionu uprawy winorośli i półwyspu na południe od Lizbony. Najbardziej znanym winem, które się tam produkuje, pozostaje deserowe Moscatel de Setubal wytwarzane podobnie jak porto (fermentację zatrzymuje się po kilku dniach przez dodanie spirytusu gronowego, przy czym wstrzymanie procesu zamiany cukru w alkohol nie jest równoznaczne z usunięciem skórek, które jeszcze przez kilka miesięcy pozostają w moszczu). Wino przeznaczone do długiego starzenia, które może trwać nawet kilkadziesiąt lat.

Madera – na tej wulkanicznej wyspie winnice zajmują obszar 2100 ha. Winorośl uprawia się na stromych stokach, często w formie tarasów. Przez wiele wieków produkowane tam wino było cierpkie i kwaśnie, poza tym kiepsko znosiło transport na kontynent. Tak jak w przypadku porto, zdecydowano się poprawić jego trwałość przez dodanie spirytusu gronowego. Żeglarze zauważyli też, że trunek doskonale znosi wysoką temperaturę (beczki często składowane były poza ładownią mieszczącą się pod pokładem). Stąd stosowana do dziś metoda dojrzewania w sztucznie ogrzewanych zbiornikach nazywanych estufas, w których wino spędza od trzech do pięciu miesięcy (panuje tam kontrolowana temperatura nie niższa niż 45 stopni C). Produkcja Madery sięga 10 mln litrów rocznie, przy czym obecnie zaledwie jedna dziesiąta winnic obsadzona jest najbardziej szlachetnymi odmianami: Verdelho, Sercial, Malvasia i Boal. Wielu właścicieli winnic stosuje powszechnie odmiane Negra Mole, która gwarantuje wprawdzie wysokie plony, ale nie zapewnia tak dobrej jakości, jak Madera wytłoczona z czterech podstawowych odmian.
 

 

 

MASZ PYTANIE?
 
INFOLINIA: 0801 000 330
 
Ania:
+48 62 586 06 65
 
 
 
 
 

MOJE KONTO
E-mail:
Hasło:
 

KOSZYK
Ilość artykułów: 0
Wartość artykułów: 0,00 PLN
 
 

KALENDARZ KONESERA
 
IMIENINY:
 
Dzisiaj
Bogny i Apolinarego
 
Jutro
Kingi i Krystyny
 
Pojutrze
Jakuba i Krzysztofa
 
 



 

Dostępny pod adresem www.winakonesera.pl sklep internetowy Wina Konesera prowadzony jest przez Plettac Distribution sp. z o.o., wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, pod numerem 0000207814. Spółka Plettac Distribution Sp. z o.o. posiada kapitał zakładowy w wysokości 2,3 mln, opłacony w całości.
 
Dane adresowe/kontaktowe:
Plettac Distribution sp. z o.o.
Wina Konesera
ul. Kościuszki 31, 63-500 Ostrzeszów
NIP: 821-164-90-55
Zapytania i reklamacje mogą być kierowane na adres info@winakonesera.pl lub pod numerem
telefonu: 62 586-06-65 lub 586-06-40 (opłata wg. cennika właściwego operatora).

RODO - Ochrona danych osobowych