Prowincja Utcubamba jest jednym z wyjątkowych obszarów peruwiańskiego regionu Amazonas. Natura stworzyła tutaj doskonałe warunki do uprawy roślin. Oprócz doskonałej kawy spotkać można tutaj na przykład piękne i unikne storczyki. Własnie tutaj działa JUMARP El Palto –zrzeszenie plantatorów kawy, których współpraca i przestrzeganie wysokich standardów uprawy zaowocowały dosknałą kawą. El Palto to kawa o łagodnej kwasowości gdzie aromat mlecznej czekolady spotyka się z wyczuwalnymi nutami pomarańczy. Rekomendujemy ją zarówno do metod przelewowych jak i klasycznych kaw na bazie espresso.
KRAJ: Peru |
REGION: Yamón district, Utcubamba, Amazonas department |
GATUNEK: 100% Arabica |
ODMIANA: Caturra / Typica / Catimor |
PROCES: Washed |
NUTY SMAKOWE: Mleczna czekolada, pomarańcza, łagodna kwasowość |
WYSOKOŚĆ UPRAW: 1300-1800 m n.p.m. |
REKOMENDOWANA DO:![]() ![]() ![]() |