Papua Nowa Gwinea to z pewnością wyjątkowe miejsce na kawowej mapie świata. Tradycje uprawy kawy sięgają tutaj czasów kolonialnych. Doskonałe warunki klimatyczne sprzyjają uprawom, a inwestycje w przemysł kawowy w ostatnich latach przynoszą efekt w doskonałych zbiorach. Przykłądem jest Ainora, kawa, w której czekoladowa słodycz łączy się z orzeźwiającymi nutami melona. To wyjątkowe połączenie sprawdzi się doskonale zarówno przy przygotowaniu kaw na bazie espresso jak i w metodami przelewowymi.
KRAJ: Papua New Guinea |
REGION: Kianantu town, Obura-Wonenara, Eastern Highlands |
GATUNEK: 100% Arabica |
ODMIANA: Arusha, Typica |
PROCES: Washed |
NUTY SMAKOWE: Melon, czekolada |
WYSOKOŚĆ UPRAW: 1750 – 2200 m n. p. m. |
REKOMENDOWANA DO:![]() ![]() ![]() |