Już od czasów średniowiecza, rodzina Laffitte zamieszkiwała Gaskonię. Majątek przekazywany był z ojca na syna, aż do narodzin Christophea i Sebastiena. Od tej pory bracia ramię w ramię prowadzą biznes.
Przodkowie od zawsze zajmowali się produkcją armaniaku. Dopiero rodzice braci Laffitte zajęli się winiarstwem i tak pozostało do dziś. Dzięki udanej współpracy, w ciągu jednego pokolenia posiadłość rozrosła się z 18 do 150 ha winorośli!
Le Petit Gascoûn, marinière i beret to dwa symbole Francji i Gaskonii. Zazwyczaj ludzie noszą czerwone berety i marinière podczas wiejskich festiwali w lecie, które są bardzo powszechne w Gaskonii.
Winorośle są sadzone na najwyższych wzgórzach Ayzieu, na granicach Gaskonii, nazywanej również „Małą Toskanią” ze względu na pagórkowate i zróżnicowane krajobrazy. Nasz terroir, bardzo typowy dla Bas Armagnac, składa się głównie z „sables fauves” na powierzchni i „terrebouc” w podłożu. Te dwa bardzo szczególne elementy nadają winom mineralność, świeżość i moc. Klimat korzysta z wpływu Oceanu Atlantyckiego i Pirenejów. Deszczowe i łagodne zimy szybko ustępują miejsca gorącym i suchym latom, po których następuje piękny późny sezon.
Wino o pięknej, jasnożółtej barwie. Na nosie idealna kompozycja moreli, białej brzoskwini i owoców cytrusowych. Smak świeży, orzeźwiający, z akcentem kiwi i grapefruita, dające przyjemną kwasowość.