Wino Bessa Valley Petit Enira

Wino Bessa Valley Petit Enira

47,00 

Petit Enira wyróżnia głęboki, rubinowy odcień. Trwały, owocowy nos zdominowany jest przez wiśnie, dzikie jagody i wanilię, które powracają również w ustach. Wyczuwalne miękkie garbniki z uwagi na starzenie w beczkach z dębu francuskiego. Posmak dojrzałych owoców sprawia że wino odbierane jest jako niesamowicie przyjemne i atrakcyjne dla podniebienia. Pozbawione goraczy, bogate w słodkie taniny Wino starzone jest od 10 do 12 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu (30% 2-letnich i 70% – 3-letnich)

 

Winogrona są ręcznie zbierane, a następnie starannie selekcjonowane na stołach sortowniczych. Zimna maceracja całych jagód przeprowadzana jest od 3 do 5 dni w temperaturze 14-16ºC w celu uzyskania pożądanego koloru i owocowych smaków. Fermentacja alkoholowa z dodatkiem wybranych szczepów drożdży kontrolowana jest w temperaturze 26-28ºC przez 8-10 dni, aby osiągnąć 3-4 g/l cukru resztkowego, a następnie maceracja od 5 do 8 dni w termoregulowanych zbiornikach betonowych o pojemności 10 m³. Fermentacja malolaktyczna trwa w zbiornikach, a następnie dojrzewa przez około 10-12 miesięcy w dębowych beczkach.

Kraj Bułgaria
Rocznik 2017
Region Dolina Tracka
Producent Bessa Valley Winery
Kolor
Smak wytrawne
Rodzaj wino wieloszczepowe
Szczep Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot, Syrah
Zawartość alkoholu 14,5%
Pojemność 0,75 l.
Serwowanie 18°C - 20°C
Danie czerwone mięso, dziczyzna, grillowane mięso
EAN: 3800212543114Dostępność: Duża ilość SKU: BUL007117 Kategorie: ,