Pierwsza selekcja jest przeprowadzana w winnicy i tylko dobre, dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, a następnie ponownie starannie selekcjonowane na stołach sortowniczych. Filozofią jest fermentacja tylko dobrej jakości winogron. Zbiorniki napełniane są grawitacyjnie bez zgniatania winogron. Zimna maceracja całych jagód przeprowadzana jest od 5 do 8 dni w temperaturze 14-16°C w celu uzyskania pożądanego koloru i ekstrakcji owoców. Fermentacja alkoholowa z dodatkiem wyselekcjonowanych szczepów drożdży kontrolowana jest w temperaturze 26-28°C przez 8-10 dni, aby osiągnąć 3-4 g/l cukru resztkowego. Regularne przepompowywanie lub obsiewanie odbywa się w celu powolnej ekstrakcji substancji z winogron i osiągnięcia równowagi w winie. Gorąca maceracja 28-30°C z wytłokami następowała od 8 do 10 dni w termoregulowanych zbiornikach betonowych o pojemności 10 m³. W dębowych beczkach trwa fermentacja malolaktyczna.

Wino Syrah Bessa Valley 2011
197,00 zł
Kraj | Bułgaria |
---|---|
Rocznik | 2011 |
Region | Dolina Tracka |
Producent | Domaine Bessa Valley |
Kolor | czerwone |
Smak | wytrawne |
Rodzaj | wino jednoszczepowe |
Szczep | Syrah |
Zawartość alkoholu | 14,5% |
Pojemność | 0,75 l. |
Serwowanie | 18°C - 20°C |
Danie | dania meksykańskie, dania mięsne, dania pikantne, żeberka |