Pierwsza selekcja jest przeprowadzana w winnicy i tylko dobre, w pełni dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, a następnie ponownie starannie selekcjonowane na stołach sortowniczych. Filozofią jest fermentacja tylko najlepszej jakości winogron. Zbiorniki napełniane są grawitacyjnie bez miażdżenia winogron. Zimna maceracja całych jagód przeprowadzana jest od 5 do 8 dni w temperaturze 12-14 ºC w celu uzyskania pożądanego koloru i ekstrakcji owoców. Fermentacja alkoholowa z dodatkiem wyselekcjonowanych szczepów drożdży kontrolowana jest w temperaturze 26-28ºC przez 8-10 dni, aby osiągnąć 3-4 g/l cukru resztkowego. Regularne pump over i pigée są wykonywane w celu powolnej ekstrakcji substancji z winogron i osiągnięcia równowagi w winie. Gorąca maceracja w temperaturze 28-30 ⁰C z wytłokami, a następnie 10 do 15 dni w termoregulowanych zbiornikach betonowych o pojemności 10 m³. Fermentacja malolaktyczna trwa w zbiornikach i dębowych beczkach.

Wino Grande Cuvée Bessa Valley 2013
197,00 zł
Kraj | Bułgaria |
---|---|
Rocznik | 2013 |
Region | Dolina Tracka |
Producent | Domaine Bessa Valley |
Kolor | czerwone |
Smak | wytrawne |
Rodzaj | wino wieloszczepowe |
Szczep | Cabernet, Merlot, Petit Verdot, Syrah |
Zawartość alkoholu | 14,5% |
Pojemność | 0,75 l. |
Serwowanie | 18°C - 20°C |
Danie | wieprzowina, wołowina |