Dama to ocet o wysokiej gęstości, ciemnobrązowym kolorze i zapachu wyraźnym i ostrym. Jego smak jest złożony, bogaty i zróżnicowany. Te rzadkie cechy są wynikiem procesu dekantacji oraz odpowiednich zabiegów poczynionych na przestrzeni ponad 100 lat.
100-letni tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny w 100% naturalny, nie zawierający żadnych sztucznych dodatków ani barwników.
Octy balsamiczne z MODENY (IGP MODENA) można podzielić na 2 kategorie – naturalne i przemysłowe. Oba są mieszaniną gotowanego moszczu gronowego oraz octu winnego i dojrzewają przez 60 dni w drewnianych beczkach. Różnica polega na tym, że w przemysłowej produkcji już po 60 dniach ocet jest rozlewany do butelek i gotowy do sprzedaży, a by upodobnić go do octu balsamicznego naturalnego dodaje się do niego karmel (dla koloru), zagęstniki oraz by utrwalić – konserwanty.
Octów balsamicznych NIE NALEŻY dozować/pić używając metalowej łyżeczki. Metal zmienia smak octu. Najlepiej wybrać łyżeczkę porcelanową lub plastikową. Elegancko zapakowany w drewnianą skrzynkę – idealny na nietuzinkowy prezent.
Octy od Antica Acetaia Cavedoni wyróżnia najwyższa jakość i tradycja. Warto zaznaczyć, że w latach 2020 i 2021 firma ta została zwycięzcą w plebiscycie Luxury Lifestyle Awards w kategorii The best Luxury Balsamic Vinegar in the world.