Ocet balsamiczny “Ducale” ma ciemnobrązowy kolor oraz intensywny aromat i smak, uzyskany przez piętnaście dekantacji oraz dojrzewanie w 18 baryłkach z dębu i kasztanowca.
By ocet balsamiczny mógł być uznany za Tradizionale di Modena D.O.P. musi poza pochodzeniem z kontrolowanego obszaru D.O.P. Modena oraz 100% naturalnością dodatkowo dojrzewać przez minimum 12 lat w małych, drewnianych baryłkach.
Octy balsamiczne z MODENY (IGP MODENA) można podzielić na 2 kategorie – naturalne i przemysłowe. Oba są mieszaniną gotowanego moszczu gronowego oraz octu winnego i dojrzewają przez 60 dni w drewnianych beczkach. Różnica polega na tym, że w przemysłowej produkcji już po 60 dniach ocet jest rozlewany do butelek i gotowy do sprzedaży, a by upodobnić go do octu balsamicznego naturalnego dodaje się do niego karmel (dla koloru), zagęstniki oraz by utrwalić – konserwanty.
WAŻNE! Octów balsamicznych NIE NALEŻY dozować/pić używając metalowej łyżeczki. Metal zmienia smak octu. Najlepiej wybrać łyżeczkę porcelanową lub plastikową.