3-letni ocet balsamiczny Modena IGP Il Caratello jest wielką dumą rodziny Cavedoni. Dojrzewa przez 3 lata w beczkach z dębu i kasztanowca. Jest to ocet balsamiczny doskonałej jakości – o znakomicie zbalansowanej kwasowości i słodyczy, bardzo gęsty i aksamitnie miękki, co sprawia, że znajduje szerokie zastosowanie w kuchni.
Ocet balsamiczny IGP Modena “Il Caratello” jest w 100% naturalny i nie zawiera żadnych sztucznych dodatków ani barwników. Minimalna kwasowość: 6%.
Octy od Antica Acetaia Cavedoni wyróżnia najwyższa jakość i tradycja. Warto zaznaczyć, że w latach 2020 i 2021 firma ta została zwycięzcą w plebiscycie Luxury Lifestyle Awards w kategorii The best Luxury Balsamic Vinegar in the world.
By ocet balsamiczny mógł być uznany za Tradizionale di Modena D.O.P. musi poza pochodzeniem z kontrolowanego obszaru D.O.P. Modena oraz 100% naturalnością dodatkowo dojrzewać przez minimum 12 lat w małych, drewnianych baryłkach.
Octy balsamiczne z MODENY (IGP MODENA) można podzielić na 2 kategorie – naturalne i przemysłowe. Oba są mieszaniną gotowanego moszczu gronowego oraz octu winnego i dojrzewają przez 60 dni w drewnianych beczkach. Różnica polega na tym, że w przemysłowej produkcji już po 60 dniach ocet jest rozlewany do butelek i gotowy do sprzedaży, a by upodobnić go do octu balsamicznego naturalnego dodaje się do niego karmel (dla koloru), zagęstniki oraz by utrwalić – konserwanty.
WAŻNE! Octów balsamicznych NIE NALEŻY dozować/pić używając metalowej łyżeczki. Metal zmienia smak octu. Najlepiej wybrać łyżeczkę porcelanową lub plastikową.