Mała posiadłość, zaledwie osiem hektarów, za to w otoczeniu takich znakomitości jak zamki Latour, Lynch-Bages i Pichon-Longueville! To musi być doskonałe siedlisko, oczywiście oparte o klasyczne żwirowe gleby Médoc.
Region winiarski Bordeaux ( Bordelais) to największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię.
Typowe dla regionu są wytrawne, długowieczne czerwone wina, bardziej owocowe w Médoc, delikatniejsze w Saint-Émilion i Pomerol. Niecałe 20% produkcji to wina białe, z których najlepsze są botrytyzowane słodkie sauternes i barsac. Najbardziej pełne charakteru wina białe pochodzą z podregionu Graves na południowy wschód od Bordeaux. Od 1990 roku istnieje także apelacja dla białego i różowego wina musującego, AOC Crémant de Bordeaux.
Winobranie ręczne. Winifikacja w kontrolowanej temperaturze. Wyczuwalne owoce czerwone, głóg, porzeczki i aronia oraz nuty korzenne. Na podniebieniu mocna struktura oparta o gładkie, solidne taniny.