Winiarnię założył w 1920 roku Leonilde Freitas, którą kontynuowała jego wnuczka Germana Freitas, a później prawnuczka Ermelinda Freitas, której Casa Ermelinda Freitas zawdzięcza swoją nazwę. Po przedwczesnej śmierci męża, Manuela João de Freitas, Ermelinda Freitas nadal zarządzała firmą wraz ze swoją jedyną córką Leonor Freitas, która przejęła dowodzenie i utrwaliła tradycję kierowania firmą przez kobiety.
Winogrona dojrzewają oddzielnie w najlepszych beczkach z dębu francuskiego przez 18 miesięcy.
Kolor wina to nieprzenikniony granat. Wyczuwalne aromaty to ciemne owoce, przyprawy i dym, z owocową nutą dżemu. Gęste, pełne na podniebieniu i dobrze zbudowane. Taniny są obecne i dobrze zintegrowane, a finisz długi i waniliowy. Mieszanka skomponowana z Syrah, Touriga Nacional, Touriga Franca, Aragonez, Trincadeira i Cabernet Sauvignon.