Drzewo Totara pochodzi z Nowej Zelandii i od dawna jest czczone przez Maorysów, a także wczesnych europejskich osadników ze względu na swoje różnorodne cechy i zastosowania. Totara posiada wytrzymałość i trwałość, cechy, które są naśladowane w winach Totara.
Winiarz Matthew Ward doskonalił swoje rzemiosło w najbardziej renomowanych winnicach Nowej Zelandii, a także w: Domaine De Montille w Mersault we Francji, Penner-Ash w Oregonie i Weingut J.L. Wolf w Wachenheim w Niemczech.
Błyszczący jasny, żółty kolor z zielonymi niuansami. Zakurzony nos z aromatami limonki, agrestu, arbuza i marakui. Żywe usta z mnóstwem właściwości mineralnych, które dosłownie sprawiają, że ślinka cieknie. Typowy nowozelandzki sauvignon, który łączy w sobie wszystkie swoje uwodzicielskie aspekty. Pyszny styl, który zadowoli wiele gustów.