Tradycja rodziny sięga 1886 roku, kiedy to Josef Bartelmeh, w spokojnym Wallhausen, niedaleko Bad Kreuznach w dolinie Nahe, rozpoczął produkcję win. Po wojnie jego energiczna wnuczka wraz z mężem Güntherem Schlinkiem zaczęli oferować swoje wina na arenie międzynarodowej. Jako jeden z pierwszych niemieckich winiarzy, „Papa Schlink”, jak często go tam nazywano, zaczął sprzedawać rieslinga w USA z wielkim sukcesem.
Owocowy, jagodowy smak tego Pinot Noir jest wzmocniony słodkim, przyjemnym charakterem. Słodkie aromaty przywodzące na myśl owoce, takie jak truskawka, malina, wiśnia i jeżyna z nutą migdałów czynią to wino tak fascynujące.
Odmiana winorośli Pinot Noir, znana w Niemczech również jako Spätburgunder, jest jedną z najszlachetniejszych i najstarszych odmian winorośli na świecie. Zwłaszcza w chłodniejszych regionach winiarskich daje niezwykle ciekawe i eleganckie czerwone wino.