Historia Weingut Schloßmühlenhof zaczęła się już w 1846 roku, kiedy Johann Michel, młynarz z Bambergu, nabył Schlossmühle (młyn zamkowy). Od tego czasu jest on w posiadaniu rodziny. Rodzina Michel zaczęła sprzedawać wina w butelkach jeszcze przed II wojną światową. Od 1985 roku, skupiają się wyłącznie na uprawie winorośli i ulepszaniu receptur oraz produkcji. W 2015 r. stery przejęło szóste pokolenie rodziny.
Wino o świeżej kwasowości. Na nosie bogate w aromaty chleba i orzechów. Na podniebieniu lekko owocowe z wyczuwalnymi nutami cytryny i moreli. Czas spędzony w beczkach nadał mu niepowtarzalnego wyrazu.
Wcale nie nachalne pomimo swojego charakteru. Orzeźwiające z lekką mineralnością W ustach eleganckie oraz bardzo wyraziste. Dobrze zbilansowana kwasowość i długi finisz. Idealny jako dodatek do lekkich dań rybnych.