Chardonnay to jedno z najpopularniejszych białych win. Powstaje z kosmopolitycznej, przemysłowej odmiany winorośli, ale owoce Chardonnay mają olbrzymi potencjał winifikacyjny i stanowią wręcz wizytówkę niektórych regionów winiarskich na świecie.
Dziś ta wapienna, kamienista dolina, o idealnej wilgotności, bogata w materię nieorganiczną, w połączeniu ze specjalnymi technikami winifikacji, emanuje najbardziej charakterystycznym owocem chardonnay, powiększającym się w ustach dzięki pracy szlachetnej „lia”, poprzez batonaż i wysiłek beczki z dębu francuskiego, który osiągnął oswojenie wina po 6 miesiącach.
Winifikacja: metoda bâtonnage (batonaż), czyli termin odnoszący się praktykowanego w głównie w Burgundii zwyczaju mieszania osadu w beczkach z leżakującym winem za pomocą kija (fr. – bâton). Celem takiego zabiegu jest nadanie niektórym winom (zwłaszcza z odmiany chardonnay) bogatszego smaku.
Nonkonformizm, kwestionowanie wszystkiego, co wcześniej powstało, to główna siła napędowa, która skłoniła winiarzy do zaprojektowania wyjątkowego wina.
Emanuje najbardziej charakterystycznymi aromatami chardonnay, mocno owocowy aromat otulony pikantnymi nutami z beczki. Na podniebieniu wino jest świeże, z wyraźną kwasowością, która nadaje mu chłodny akcent. Z długim krokiem pojawia się dymny posmak. Kolor jest jasny, żółty ze złotym wykończeniem.