Jest to starannie skomponowany przez testera oliwnego coupage czterech oliw jednoszczepowych: Picual, Arbequina, Cornicabra oraz Manzanilla. Cały sekret polega na tym aby skomponować taką oliwę, która wydobywa najlepsze właściwości z każdej odmiany nie dominując pozostałych. W efekcie powstaje znakomita, zrównoważona w smaku oliwa o bardzo gęstej konsystencji.
Zapach średniointensywny urzeka złożonością aromatów i rozbudza zmysły. Im dłużej delektujemy się zapachem tym więcej odkrywamy warstw. Można w nim wyczuć: liście pomidorów, zieloną trawę, zieloną sałatę, karczochy, liście eukaliptusa, migdały i dojrzałe jabłka. Jej gęsta konsystencja obiecuje równie bogate doznania smakowe i nie rozczarowuje.
Smak przenosi nas mentalnie do krainy flamenco – przywodzi na myśl słoneczna Katalonię i soczyste barwy Andaluzji. Przyjemnie podrażnia kubki smakowe i na długo pozostaje w ustach.
Doskonale nadaje się do jedzenia na surowo. Pyszna jako dressing do sałaty, dodatek do zup warzywnych, różnych rodzajów mięs a także do deserów wśród których święci triumfy deser z lodów waniliowych z oliwą i kryształkami soli morskiej. Zaskakujący, intrygujący ale przepyszny. Oliwa nadaje kremowej konsystencji a zderzenie smaków słonego i słodkiego zniewala.
Najlepiej serwować ją w towarzystwie białego wina. 😉
Kwasowość Kampania 2022/2023: 0,15%
Termin przydatności: 12/2024