Był rok 1998, kiedy grupa biznesmenów z branży budownictwa, prywatnie entuzjaści wina, postanowiła stworzyć nowy projekt – wytwórnię win, które charakteryzowałaby wysoka jakość za rozsądną cenę. Wybrano miejscowość Fuenmayor w sercu regionu Rioja Alta. Budynki i otaczający je ogród zostały zaprojektowane i stworzone z taką samą starannością i zaangażowaniem, jakie towarzyszy produkcji wina. Celem było tworzenie wina przy udziale tradycji i nowoczesnych metod. Przez tradycję rozumiano szlachetne materiały jak drewno, kamienie i cegły, które wykorzystano przy budowie winnicy, wybór rodzimych odmian winogron (szczególnie Tempranillo) oraz drewnianych kadzi, do produkcji wysokiej jakości wina. Nowoczesność znajdziemy wewnątrz Bodegas Altanza – gdzie wytwarza się wina przy udziale najnowszych technologii, a butelki leżakują pod czujnym nadzorem systemów kontroli klimatu i wilgotności.
Wino truskawkowo-różowe, z koralowymi akcentami, jasne i czyste. Bardzo dobra intensywność czerwonych owoców, takich jak dojrzała truskawka, malina, wiśnia wraz z nutami banana. Na ustach jest mięsiste i okrągłe, ze słodkimi i dobrze zbalansowanymi taninami. Świeże i zbalansowane wejście, w tym roczniku ponownie pojawiają się kwaśne czerwone owoce i kwiaty.