Bacchus to młoda odmiana wyhodowana przez Petera Morio w 1933 roku będąca krzyżówką odmiany Müller-Thurgau i hybrydy powstałej ze skrzyżowania Silvanera i Rieslinga. Historia Weingut Schloßmühlenhof zaczęła się już w 1846 roku, kiedy Johann Michel, młynarz z Bambergu, nabył Schlossmühle (młyn zamkowy). Od tego czasu jest on w posiadaniu rodziny. Rodzina Michel zaczęła sprzedawać wina w butelkach jeszcze przed II wojną światową. Od 1985 roku, skupiają się wyłącznie na uprawie winorośli i ulepszaniu receptur oraz produkcji. W 2015 r. stery przejęło szóste pokolenie rodziny.
Wino eleganckie i lekkie, bardzo owocowe, ujmujące świeżością lecz mniej kwasowe od np. Rieslinga. W tym winie wyraźnie wyczujemy przyjemną słodycz, a także posmak i aromat korzennego muszkatu. Zachodzi w nim również delikatna oksydacja, potęgująca uczucie świeżości równoważone słodyczą.