Wino dojrzewa w nowych, dębowych beczkach, jest niefiltrowane. Składa się z 13 różnych szczepów.
W kolorze głębokie, rubinowe, pięknie połyskujące.
Zapach zdominowany przez nuty roślinne, poczynając od kawy i słodkich przypraw, poprzez zmieszane aromaty wiśni i ciemnych owoców leśnych (czarne jeżyny, borówki) a kończąc na kakao i suszonych kwiatach
Na podniebieniu bogate i pełne, wyczuwalne nienarzucające się taniny. Przez całą degustację towarzyszy poczucie bogactwa i dojrzałości, a także miękkiej struktury słodkich tanin. Finisz bardzo długi, z posmakiem wiśni i lukrecji.
Wino ma olbrzymi potencjał starzenia – nawet 30 lat.
Châteauneuf-du-Pape – najbardziej znana i największa apelacja Doliny Rodanu (Côtes du Rhône). Prawie 3200 ha upraw, 320 winogrodników, 14 mln butelek rocznie, 13 odmian winorośli, historia sięgająca panowania francuskich papieży i słynnego wina o tej samej nazwie.
Wszystko zaczyna się od Jana XXII, który w 1323 roku rezyduje nie w Watykanie, ale w Avignion, więc zupełnie nieopodal powstaje châteauneuf du Pape czyli „nowy papieski pałac”. To nie przypadek, że właśnie tutaj, bo miejsce od dawna już znane było z dobrego wina, on zaś podnosi je do rangi „Vin du Pape”. Z piwnicy nowego pałacu papieża wino rusza w świat i z czasem tamże zyskuje uznanie. W 1923 roku, pod przewodnictwem winiarza i prawnika zarazem, barona Le Roy de Boiseaumarié powstają zapisy prawne regulujące zasady uprawy, zbioru, produkcji Châteauneuf-du-Pape, granice obszaru itp. Za tym wzorem, kilka lat później, w 1935 roku, stworzono przepisy słynnej francuskiej klasyfikacji AOC (Appellation d’Origine Contrôlée).