Tradycja rodziny sięga 1886 roku, kiedy to Josef Bartelmeh, w spokojnym Wallhausen, niedaleko Bad Kreuznach w dolinie Nahe, rozpoczął produkcję win. Po wojnie jego energiczna wnuczka wraz z mężem Güntherem Schlinkiem zaczęli oferować swoje wina na arenie międzynarodowej. Jako jeden z pierwszych niemieckich winiarzy, „Papa Schlink”, jak często go tam nazywano, zaczął sprzedawać rieslinga w USA z wielkim sukcesem.
Kuszący aromat przywodzi na myśl słodkie owoce, takie jak truskawka, wiśnia i jeżyna, z delikatną nutą migdałów. Na podniebieniu jego mocny, pełny charakter rozwija się aksamitnie, miękko i delikatnie. Wyczuwalne są ciemne jagody, otulone ziemistym smakiem.
Odmiana winorośli Spätburgunder, znana w Niemczech również jako Pinot Noir, jest jedną z najszlachetniejszych i najstarszych odmian winorośli na świecie. Zwłaszcza w chłodniejszych regionach winiarskich daje niezwykle ciekawe i eleganckie czerwone wino.