Wyciskana na zimno zachowuje swój lekko pieprzny posmak, który idealnie harmonizuje ze specjałami takimi jak kasze, makarony, ryby, warzywa, dziczyzna czy wieprzowina. Można serwować ją w towarzystwie zarówno białego jak i czerwonego wina- słowem jest bardzo uniwersalna w zastosowaniu. Picual, podobnie jak Arbequina, to oliwa bazowa. Znakomicie sprawdza się jako podstawa dressingu, past, pest, hummusów, sosów bo nie dominuje smakowo w potrawie tylko ją wspaniale uzupełnia. Sprawdza się również jako główny element potrawy na przykład w sosie do słynnego spaghetti „aglio e olio”. Pyszna jest również po prostu z dobrym chlebem- czyli słowem do wszystkiego. W Hiszpanii używana do przygotowania flagowych andaluzyjskich dań z warzywami: karczochami, szparagami lub szpinakiem jest płynną duszą tych potraw.
Zalety smakowe i jakość tej oliwy zostały docenione przez profesjonalny panel testerski publikacji FLOS OLEI – międzynarodowego przewodnika, który gromadzi recenzje na temat najlepszych oliw świata. Dodatkowo w roku 2014 zakwalifikowano ją do najlepszej dwudziestki „TOP 20” z wynikiem 91/98 punktów możliwych . Ponownie ten sukces osiągnęła w roku 2016 – znów jest w pierwszej dwudziestce TOP 20 z jeszcze lepszym wynikiem niż poprzednio bo osiągnęła aż 97/98. Picual należy więc do elitarnego grona „płynnego złota”, który z roku na rok zbliża się do ideału. Poniżej dowód na powyższe słowa, którym jest kartka nr 147 z tego właśnie katalogu. Jest się czym pochwalić:)
Kwasowość kampania 2022/2023: 0,18%
Pojemność 0,5 l
Najlepiej spożyć przed: 12/2024