Orsogna to prawdziwe „miasto wina”. Firma założona przez dwudziestu członków – założycieli w roku 1968, dziś szczyci się współpracą z około 800 podmiotami oraz produkcją o wartości około 8 milionów euro. Uprawy na obszarze 1.100 ha winnic gwarantują zbiory w ilości około 160.000 kwintali winogron. Podstawowym szczepem jest Montepulciano (50%), a na pozostałą część składają się Trebbiano d’Abruzzo, Sangiovese, Malvasia i kilka rdzennych szczepów, jak Cococciola i Pecorino. Nowe odmiany win, takie jak Chardonnay, Merlot i Cabernet Sauvignon, zostały tu wprowadzone pod koniec lat 80.
W ustach miękkie, ciepłe, intensywne, otulające, odpowiednio taniczne i z migdałowym wykończeniem. Praktycznie każdy rocznik tego wina rekomendowany jest przez najlepszych krytyków winiarskich. Nie inaczej jest z 2011. Nieprzenikniona rubinowa czerwień. Nos intensywny z suszonymi kwiatami, dojrzałymi owocami i konfiturą z czarnej wiśni, kakao i wanilią.